Patří mezi ně například EUC Klinika Ostrava, která denně na koronavirus vyšetří až sto lidí. Dohromady zdejší zdravotníci provedli už přes čtyři tisíce odběrů.

„Kapacitu jsme s ohledem na epidemiologický vývoj ještě stále schopni navýšit. Víme, že v okolních zdravotnických zařízeních jsou odběrová místa přetížená. Chceme jim ulevit a tak máme odběrové místo nově otevřené i o víkendu. V sobotu testujeme od sedmi do dvanácti hodin,“ upřesňuje hlavní sestra EUC Kliniky Ostrava Michaela Velkoborská.

Ilustrační foto.
České dráhy ruší pendolina mezi Prahou a Ostravskem

Upozorňuje ale, že na vyšetření je třeba se předem objednat, a to nejlépe telefonicky na čísle 733 246 314.

„Máme poměrně krátké čekací lhůty a díky spolupráci s CGB laboratoří mají lidé výsledky testu většinou do čtyřiadvaceti hodin,“ dodává hlavní sestra.

Zdravotníci z EUC Kliniky Ostrava vyšetřují jak pacienty, které na test pošle krajská hygiena nebo praktický či plicní lékař, tak samoplátce.

Biskupské svěcení 28. května v Ostravě. Na snímku Martin David.
Covid v řadách ostravsko-opavské diecéze. Nemocný biskup vyzval k modlitbě

„Na test je ale potřeba se v obou případech objednávat předem, tak aby nedocházelo k přílišnému shlukování lidí u odběrového místa. Jenom tak zaručíme, že na vyšetření nebudou pacienti příliš dlouho čekat. V případě, že jsou lidé k odběru indikování krajskou hygienou nebo lékařem specialistou, musí být zadáni v ÚZIS konkrétně na odběrové místo EUC Kliniky Ostrava,“ uzavírá hlavní sestra.