„V televizi říkali, že bude v Ostravě velkoplošná projekce fotbalu někde na náměstí. Nevíte kde? Chystám se tam jet. Naposledy to bylo na Masarykově náměstí," napsal dotaz Deníku čtenář Emil Rohel.

Zjistit jednoznačnou odpověď na jeho otázku nebylo tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Žádný z velkých ostravských obvodů totiž nepotvrdil, že by se projekce fotbalových zápasů měly uskutečnit na některém z náměstí v metropoli.

Chtěli byste sledovat zápasy našeho týmu na Masarykově náměstí? Hlasovat můžete v anketě na konci článku.

„Náš obvod projekci organizovat nebude, protože to není v našich finančních možnostech. Jednali s námi o takovémto projektu zástupci automobilky Hyundai, ale nakonec od plánu ustoupili. V tuto chvíli nemáme potvrzeno, že by chtěl projekci zajišťovat někdo další," uvedla mluvčí centrálního obvodu Jana Pondělíčková.

Její slova o jednání s Hyundaiem potvrdil i mluvčí nošovické automobilky Petr Vaněk. Výrobce aut podle něj opravdu původně chtěl zajistit projekce s dalším doprovodným programem také v Ostravě, nakonec ale dostal pokyn ze své centrály ve Frankfurtu, aby akci pořádala jen v jednom městě České republiky v Praze.

Česko fandíme! s Ostravou počítá

Deníku se nicméně podařilo zjistit, že vznikl projekt s názvem Česko fandíme!, jehož organizátoři chtějí pořádat projekce fotbalových zápasů našeho týmu už od soubojů ve skupině, a to hned v několika městech v republice. V seznamu figuruje také Ostrava a její Masarykovo náměstí.

„Na náměstí v Ostravě bude velká LED-obrazovka s pódiem, kde už tři hodiny před samotným přenosem začne moderovaný program s hudebními vystoupeními a soutěžemi pro diváky. Vstup bude zdarma, zajištěny by měly být i stánky s občerstvením," přiblížil Jan Vrajík, jeden z organizátorů projekcí.

První přenos je podle něj naplánován už na tento pátek, kdy se Česko utká s Ruskem. Následovat by měl v příštím týdnu úterní zápas s Řeckem a pak sobotní zápas s Polskem. Další utkání by se na náměstí promítaly podle toho, jestli by český tým postoupil dál do vyřazovacích bojů.

Podle místostarosty centrálního obvodu Dalibora Mouky však visí nad tímto projektem stále velké otazníky, proto ho radnice nechtěla zatím komentovat. Organizátoři Česko fandíme! se totiž sice před časem radnici ozvali, další jednání už ale neproběhla, a nebyl tedy dosud vydán ani souhlas k záboru náměstí.

„Jsme vstřícní k tomu, aby projekce na Masarykově náměstí nakonec byly, ale musely by se během nich dodržet určité podmínky pro zajištění pořádku v centru Ostravy. Uvidíme, jestli se podaří tuto akci ještě rychle dojednat. My pak můžeme organizátorům pomoci s úklidem," konstatoval místostarosta Mouka.