Jeho bývalý kolega, náměstek primátora pro finance Lukáš Ženatý (ODS) se vrátil ke své původní profesi. Oživil živnostenský list a podniká. Je poradcem v oblasti životního prostředí. „Také uklízím v papírech i v duši,“ dodal Ženatý. V politice zůstává, je místopředsedou oblastní a regionální rady ODS.

Naopak dlouholetá zastupitelka za KSČM Růžena Šarišská se rozhodla, že ze strany vystoupí. „Odcházím, nepohodla jsem se s vedením ostravské KSČM. Myslím, že nedělají politiku s lidmi pro lidi, ale s lidmi pro sebe,“ tvrdí tato praktická lékařka.

Přiznává, že ji soudruzi urazili. „Neurazila jsem se proto, že jsem nebyla zvolena do zastupitelstva, ale proto, že mi řekli, že jsem příliš stará. Že kvůli tomu nemohu být v žádné funkci. To se mě opravdu dotklo. Považuji to za diskriminaci. Mám sice šestašedesát let, ale pracuji za dva doktory, mám skoro čtyři tisíce pacientů. A práci zvládám. Na mítincích mi lidé tleskali, ve volbách jsem dostala velký počet preferenčních hlasů. A oni řeknou, že jsem stará bába,“ posteskla si za chvíli bývalá politička. Tvrdí, že její srdce stále bije nalevo. Ze strany odchází i proto, že se jí nelíbí stále silnější pravicové tendence v ostravské KSČM.

Dvacet let byl ostravským zastupitelem Zbyněk Pražák (KDU-ČSL), z toho celých šestnáct roků ve funkci náměstka primátora. V uplynulých čtyřech letech byl opozičním zastupitelem, členem několika komisí a finančního výboru. Po říjnových komunálních volbách už do zastupitelských lavic neusedne. Lidovci nezískali potřebných pět procent hlasů. „Nestalo se nic, čeho bych nějak moc litoval. Není důvod k nějaké skepsi. Věřím, že za čtyři roky se lidová strana do zastupitelstva znovu dostane,“ míní Pražák, který zůstal předsedou ostravských lidovců. Těší se, že bude mít alespoň více času na své čtyři malé děti. „Budu se jim moci více věnovat a nahradit jim tak dobu, kdy jsem byl v politice,“ plánuje Pražák. Upřesnil, že je zaměstnán u firmy, která realizuje jeho myšlenku a plány na bydlení pro seniory. „Ten nápad už uskutečňuje osm obcí. Také si dodělávám doktorát,“ řekl Pražák.

>> POSTŘEH MARTINA PLEVY

Ostrava nemá trafiky pro vysloužilce?

Mnozí matadoři ostravské politické scény po říjnových komunálních volbách skončili, na radnici je nahradili noví vlčáci. Kupodivu však nemíří do ještě vyšších funkcí či lukrativních pozic v Praze či třeba v Bruselu, jako to často bývá zvykem u politických „vysloužilců“ z Poslanecké sněmovny či Senátu. Šéfové zdejších stran jim výnosná místečka nepřichystali.

Bývalý investiční náměstek primátora Zdeněk Trejbal řekl politice Nezvalovo „sbohem a šáteček“ a chystá se objímat stromy. Další exnáměstek primátora – Lukáš Ženatý – se po neúspěchu v boji o Senát vrátil k původní profesi a bude se zabývat otázkou životního prostředí. Růžena Šarišská odchází od komunistů a chce se plně věnovat jen své dosavadní práci praktické lékařky.

Člověk může být ztohoto článkuDeníku skoro až překvapen, že za své dlouholeté služby straně nedostali lukrativnější korýtka. Že by snad Ostrava neměla trafiky pro své vysloužilce?
Všechny články ke komunálním volbám v Ostravě ČTĚTE ZDE!