Jde o projekt zaměřený na podporu řemesel pomocí veřejně přístupných sdílených dílen, který bude sloužit nejen domácím kutilům, školní mládeži, ale i začínajícím živnostníkům a podnikatelům v řemeslných oborech. Za projektem, který je součástí strategického plánu města fajnOva, jsou statutární město Ostrava, Vysoká škola báňská Ostrava -Technická univerzita Ostrava a spolek Hlásím se k továrně.

„První tři včera otevřené řemeslné provozy Fajne Dílny jsou zaměřeny na keramiku, textil a 3D tisk. Součástí textilní dílny je i práce s kůží a papírem, 3D tisk obsahuje možnost naučit se pracovat se systémem Arduino. V první polovině roku 2018, po opravě památkově chráněné budovy kompresorovny, přibydou i provozy dřevovýroby a kovovýroby,“ doplnil mluvčí ostravského magistrátu Petr Havránek.

Pokud si někdo bude chtít nějakou dílnu nezávazně vyzkoušet, má možnost se přijít podívat vždy ve středu. Tento den bude určen pro veřejnost. Organizovány budou i workshopy, na kterých budou lektoři vyučovat, jak si vyrobit konkrétní výrobky.

David Grebeň (vlevo) a Michael Koždoň ani na chvíli nezaváhali a pustili se do hašení požáru.
Tragický požár: dva mrtví i hrdinství mužů