Je jedenáct hodin a v areálu VŠB-TU Ostrava to žije. Skupiny mladých středoškoláků a studentů se přemisťují od jednoho stánku k druhému a zvídavě pozorují technické pokusy a experimenty. Někteří se drží raději vzadu a vše sledují z lavičky. Kráčím areálem dále a všímám si prázdného pódia.

„Koncert první kapely Ajdontker začne ve 13 hodin, kapely jsou naším velkým lákadlem," prozrazuje tajemnice fakulty Kateřina Kašparová a zároveň dodává: „Tento trend propojení umění a techniky už běžně v zahraničí funguje. Věda a umění patří k sobě."

To zní skvěle, taky jsem pro propojení vědy a umění. Proto se vydávám areálem dále, abych zjistila, co dalšího si pořadatelé na dnešek připravili. Mířím k hloučku studentů, kteří si něco uvnitř nadšeně fotí a natáčí. Oheň, fireshow, nejrůznější roboty bych čekala, ale mlhu ani náhodou. Působí až neuvěřitelně. Line se podobně jako „z hrnečku, vař" a očividně mladé studenty, kteří si vše fotí, fascinuje. „Rádi bychom mladým lidem ukázali, že věda je podobná umění. Vyjádřit význam vědy a techniky, její obsah, je něco podobného jako skrze umění vyjádřit svůj názor," tvrdí děkan fakulty Václav Snášel.

Z mlhy kráčím dále a uvědomuji si, že je všude kolem mě docela dost studentů i učitelů. Nechápu, vždyť akce před půl hodinou teprve začala. Ale jak se později dozvídám, organizátoři nenechali nic náhodě a pozvánky na dnešní akci rozeslali na 134 středních škol z Moravskoslezského kraje. „Dvacet dva středních škol nám svou účast potvrdilo, ale vypadá to, že jich dorazilo více, za což jsme rádi," komentuje počet účastníků tajemnice fakulty Kateřina Kašparová.

Zajímalo by mě, jestli zde studenti přišli pouze v rámci výuky, nebo by je samotné studium techniky lákalo. Proto zastavuji sympatický pár, který stojí u pódia, a ptám se jich, zda o tom přemýšlí. „Já bych chtěl studovat techniku, ale jinde než v Ostravě. I když jsem slyšel, že v Ostravě je technika na dobré úrovni," odpovídá student Matičního gymnázia Jan Zaoral. Jeho partnerka mi prozrazuje, že je spíše humanitní typ a o technice ani neuvažuje.

Kousek dále u stánku, kde se provádí simulace zemětřesení, slyším: „Mysleli jsme, že toho tady bude více. Je to zajímavé, ale spíše se jen rozhlížíme," říkají žáci ze Základní školy Komenského Šimon Adámek a Michal Peter.

Tak třeba budou oba spokojeni už v příštím roce. Fakulta se totiž chystá oslovit také Ostravskou univerzitu, která by měla doprovodný program rozšířit.

Lucie Vláčilová