DENÍK SLEDUJE

Dříve tuctový, spíše zanedbaný prostor v centru krajské metropole pranic nedostával svému názvu Farská zahrada. To je už nyní minulostí, přestože k dokončení proměny prostranství za biskupstvím u řeky Ostravice ještě pár týdnů zbývá.

„Mírný skluz nastal kvůli čtrnácti propršeným dnům. Počítáme však se splněním smluvního termínu, tedy dokončením v listopadu,“ řekl Deníku stavbyvedoucí z firmy HSF System Jakub Milerski. Přitom snad jen část historického opevnění ztotožňuje měnící se prostranství s původní plochou.

Vizualizace proměny farské zahrady.
Proměna farské zahrady v centru města začne v druhé polovině dubna

„Při proměně jsme vycházeli z archivních snímků. I díky hradbám a nedalekému kostelu sv. Václava jsme chtěli jsme na historii navázat a vytvořit parčík, který v Ostravě není. Inspirovali jsme se anglickými a francouzskými parčíky s nízkými plůtky,“ popsala záměr náměstkyně ostravského primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

ŠACHY, XYLOFON I LABYRINT

O Farské zahradě ostatně mluví jako o „prvním módním městském parku“ v Ostravě. Čím se bude prostranství lišit od řady jiných ostravských parčíků? Do spodní části zahrady se vrátí ovocný sad, přestože klasická jablka nahradí „jen“ okrasná odrůda, přibude tam také šachový stolek pro milovníky královské hry. S vrchní částí ji bude spojovat kamenné schodiště a velká dřevěná terasa, kterou firma v těchto dnech začíná montovat.

Vizualizace projektu.
Obchody, kanceláře i haly. Nová ostravská čtvrť místo prachu ze sovětské rudy

Popraskaný a nevzhledný asfalt nahradily mlatové chodníky. Doplňků je ve Farské zahradě celá řada. „Mobiliář a herní prvky už jsou kompletní. Lidé se mohou těšit na estetické dětské hřiště, dřevěnou konzolu pro tarzanovou koupačku, šplhací tyče se zvonky pro povzbuzení soutěživosti, malý kolotoč, průhledové zrcadlo, či třeba labyrintový stůl nebo akustický xylofon, který vydává tóny,“ popsal Jakub Milerski některé z detailů nové Farské zahrady, vznikající podle návrhu ostravského architekta Ondřeje Vysloužila.

POZITIVNÍ REAKCE

Náklady na její proměnu se pohybují kolem jedenácti milionů korun, a přestože firma ze Slezské Ostravy zakázku tohoto typu realizovala poprvé, je nadmíru spokojená. A město rovněž.

Ostrava. Ilustrační foto.
VIDEO: Městský ateliér zatím představí své vize nové Ostravy on-line

„Už nyní máme vesměs jen pozitivní ohlasy. Důležité bylo vycházet z daného místa a jeho potřeb. A Farská zahrada nám připadala jako důstojné místo pro tento záměr,“ dodala Kateřina Šebestová, podle níž se bude parčík na noc zamykat. Od kamerového systému město ale nakonec kvůli soukromí lidí ustoupilo.