Finanční podpora pro začínající i zavedené produkce má v kraji rozvíjet filmovou tvorbu, posílit cestovní ruch i zlepšit image kraje. „Náš region filmařům nabízí jedinečné lokace i atmosféru. Mohou si pro natáčení vybrat nejen industriální prostředí, ale i krásnou přírodu Beskyd a Jeseníků.

Jsem přesvědčený, že je u nás také velký potenciál v lidech. Doufám, že finanční podpora, kterou nabízíme, k nám filmaře naláká,“ uvedl náměstek hejtmana kraje pro regionální rozvoj a cestovní ruch Jan Krkoška a doplnil, že na audiovizuální díla, která se budou v regionu točit, mohou produkce získat až dva a půl milionu korun. Dvojnásobek získaných prostředků musí filmaři utratit v kraji.

Zdeněk Svěrák přebírá ocenění
Ostrava uspěla! Dvě Thálie získaly hvězdy Národního divadla moravskoslezského

Kraj spolupracuje na novém programu s Moravskoslezskou filmovou kanceláří, která začala fungovat na konci roku 2011. Předloni se stala součástí krajské destinační agentury Moravian-Silesian Tourism. Ta pomáhá při hledání vhodných lokací, zajišťuje jejich obhlídky, asistuje při organizaci místních služeb všeho druhu. Jejím cílem je zajistit, aby produkce co nejvíc využívaly právě místní zdroje.