„Zalévala jsem zahradu a zničehonic uslyšela nad hlavou podivný cvrkot, který jakoby zesiloval. Podívala jsem se nahoru a uviděla několik létajících chroustů. Za chvíli jich bylo dvakrát tolik a stále přibývali. Vtom ke mně přiběhla dcera a vyděšeně křičela, že na ni na balkoně naletělo několik velkých brouků,“ popisuje včerejší večer Karla Jiráčková z Dobré na Frýdecko-Místecku.

Ve stejnou chvíli vyděsili chrousti také Janu Hejnovou, která bydlí na druhém konci obce. „Zavírala jsem slepice a uslyšela podivný zvuk. Když jsem se podívala do stromů, všude zběsile létali chrousti, kterých se strašně bojím,“ popsala osmašedesátiletá žena a zdůraznila, že tolik chroustů najednou ještě neviděla.

Chroust obecný je velký brouk létající obvykle za tmy. Vyskytuje se v Evropě a zasahuje také mírné pásmo Asie. V polovině dvacátého byl díky používání pesticidů téměř vyhuben, ale od osmdesátých let, kdy se omezilo používání pesticidů, se jeho stavy opět zvyšují. Pro chrousta obecného je charakteristické hnědé zbarvení a zlaté chloupky pod krovkami. Dospělí jedinci dosahují velikosti 25 - 30 milimetrů. Na jaře může chroust způsobit poplach, když s hlasitým bzučením vlétne do otevřeného okna.

Přes svou velikost je chroust pro člověka neškodný, i když může způsobit značné škody v zahradě i na poli. Dospělí chrousti se živí listy stromů, ale jejich larvy žijí pod zemí, kde se prokousávají kořínky a často napadají obilniny a další zemědělské plodiny. V minulosti způsobovali chrousti velké škody. Vývoj do dospělosti trvá čtyři roky. Dospělci se objevují v červnu a téměř okamžitě se páří. Po dvou týdnech dospělosti samičky začnou klást vajíčka, která zahrabávají deset až dvacet centimetrů do země. Jedna samička může naklást až osmdesát vajíček. Larvy se začnou líhnout za čtyři a šest týdnů. Larvy (ponravy) jsou aktivní pouze na jaře a v létě.