Garážemi se podle něj obvod začal zabývat v souvislosti s nápadem na přestěhování tramvajové vozovny a autobusového depa a využití tohoto místa k bydlení či rozšíření vědecko-technologického parku (místo lokality Myslivna).

ANKETA DENÍKU: Ostudné podchody v Ostravě-Jihu. Vyberte ten nejhorší!

PROTEST. Samozřejmě ne všem majitelům a uživatelům garáží se záměry úředníků líbí, chystají se to s nimi vyříkat si. Zdroj: Deník/Radek LukszaProblémovým územím ovšem není pro obvod jen vozovna, nýbrž i řadovky garáží ve Slavíkově ulici severně od ní. „Je zde okolo 240 boxů pro parkování. Proto jsme oslovili všechny vlastníky a začali s výkupem garáží," oznámil mluvčí radnice Martin Otipka s tím, že zastupitelé vloni schválili odkup prvních dvaceti. U stejného počtu jejich majitelé slíbili odprodej v nejbližší době a minimálně dvacet dalších by úřad chtěl získat ještě do konce letošního roku. Cena? Podle znaleckých posudků!

„Samozřejmě se našli lidé, se kterými budou jednání delší a složitější. Cílem však je do sedmi let získat převážnou většinu stání, po blocích je postupně bourat a vytvářet tak zelené plochy pro rozvoj Poruby," líčila místostarostka Dagmar Válková

Stejné kroky začal obvod podnikat i u garáží vedle zámečku v ulici Nad Porubkou, ve dvorních částech Hlavní třídy i lokalitě Dělnická Skautská.

Související: Zámecký park i okolí bez potrubí, garáží a sběrny. To je vize Poruby

„A to tedy v místech, kam takovýto druh stavby prostě nepatří. Většina garáží je na porubských pozemcích, a proto bych chtěla upozornit jejich vlastníky, kteří je chtějí prodat, že náš obvod má podle občanského zákoníku předkupní právo," poznamenala Válková.

Devětadvaceti „garážníkům", jak upřesnila, patří i pozemky. S těmi radnice nicméně o odkupu také jedná. A rozhodně se neobává, že by přibyly v porubských ulicích najednou i čtyři stovky dalších aut.

„Pro uklidnění, zdaleka ne všechny garáže jsou užívány výhradně k parkování. Navíc se zpracovává studie vybudování parkovacího domu. Ten zabere méně místa a nahradí ztracené kapacity," dodal Otipka.

Mohlo by vás zajímat: Ekologizace MHD v Ostravě může dostat ránu

Policie používá auta zabavená zločincům. V našem kraji jich je aktuálně 16