„Rozpálená švestka se švestkovým vínem,“ uvádí mistr pálivého z Poruby k docela slabé omáčce (jen papričky habanero), za níž získává na „Festivalu maďarských chutí“ bronzovou medaili. Stejného ocenění se mu před časem dostává i v USA za mangové či ananasové.

Soutěž v pojídání chilli v Punk food, 20. února 2019 v Ostravě.
První „Chilli výzva“ v Ostravě. Zvracejte klidně na zem, vyzvali pořadatelé

„Ale více, než hlasů pár členů poroty si považuji názoru samotných návštěvníku chilli festivalů, a takových lidí jsou tisícovky,“ podotýká Gaston, působící na specifickém trhu pátým rokem. Po zkouškách a „ladění“ prvních chilli omáček se už teď dostává na více než dvě desítky druhů.

Tedy těch v běžném portfoliu, další totiž vaří a míchá na míru pro nejrůznější podniky (mj. osm chutí podle sortimentu ovocných vín od Rybízáku, šest do Gringo´s Chilli, sušené papričky do Bopcorn Ostrava). 

Nová výrobna Gaston Chilli, 29. ledna 2020 v Ostravě. Na snímku majitel Gaston Chilli Radovan „Gaston“ Fron.
Chilli z Ostravy oceněno v USA

Roční spotřeba jeho firmy se pohybuje okolo půl tuny čerstvých papriček včetně těch nejextrémnějších jménem Carolina Reaper.

„Maďaři ale třeba vůbec nepochopili mé hořčice, nejsou mixované dohladka, zůstávají v nich kuličky, což oni neznají,“ poznamenává Gaston k novinkám. Klasickou přílohu k buřtům a klobásám vyrábí jak v jemné verzi, tak v „plné palbě“ pro otrlé s papričkami Trinidad Moruga Scorpion.

Pěstování a sklizeň chilli papriček:

Gastonovy rozpálené i nejpálivější omáčky ostatně v dnešní době válcují právě jeho hořčice.

„Lidé vzkazují, že jsou na nich závislí a chtějí dvojnásobně velké balení,“ tvrdí porubský podnikatel. Jehož mimopracovní byzyns se může stát úvazkem na sto procent času. Novinky vymýšlí aktuálně u Čarodějek na VIII. obvodě, kde mají i jeho speciality.