„Někdo tomu říká gastronomický Michelin, někdo gastronomické Oscary,“ popsal Fron alias Gaston soutěž pořádanou ve Velké Británii, v jejíž porotě zasedají michelinští kuchaři, foodblogeři a podobní kulinářstí profesionálové. Letos se na ní sešlo více než 14 tisíc vzorků od 749 výrobců ze 109 států.

V Zahradnictví Poruba pěstují chilli pro výrobce omáček Gaston Chilli, 30. září 2021 v Ostravě.
Chilli, kam se podíváš: Pozor i na nosy, nejostřejší sklizeň v Ostravě začala

Radovan Fron poslal do Great Taste celkem šest omáček, které chystá na zakázku pro síť česko-mexických bister Los Capolitos. Neuspěla jen ta nejslabší omáčka.

Jednu hvězdičku ale dostaly produkty Joy (chilli jolokia, limetka, tequila, mango, ananas), Passion (jolokia, meruňka a mango) a Fear (tomato základ s citronovým pepřem, dvojitá dávka jolokie, uzené chilli chipotle). A dokonce dvě hvězdičky získaly omáčky Surprise (chilli habanero, chipotle a rajčata) a Death (královna chilli papriček Carolina Reaper a rajčata).

„Obrovské překvapení, gigantický úspěch, musel jsem několikrát překontrolovat výsledky, abych se ujistil a uvěřil jim,“ popsal své pocity nadšenec. Papričky vypěstoval v Porubě, odkud pochází, a své produkty vyráběl na Dubině. Zdůrazňuje, že bez zapojení rodiny, která pomáhá s e-shopem, logistikou, ale i lepením etiket na lahvičky, by se mezi producentskou chilli elitu zřejmě nedostal.

Nová výrobna Gaston Chilli, 29. ledna 2020 v Ostravě. Na snímku majitel Gaston Chilli Radovan „Gaston“ Fron.
Chilli z Ostravy oceněno v USA

A nezůstane jen u osvědčených stabilních řad omáček, hořčic či zakázek pro spoustu gastronomických podniků. Čerstvý držitel pěti cen Great Taste se hned pustil do vymýšlení pálivých novinek, mezi nimiž vyniká Ostravská krev, jež obsahuje nejostřejší odrůdu chilli - Carolina Reaper.