Letošní ročník obohatí atraktivní novinky - mezinárodní farmářský trh či galavečeře s „Michelinským“ kuchařem, součástí bude i 10. ročník soutěže o nejlepší valašský frgál.
Gastrofestival se uskuteční 4. až 11.listopadu, hlavní program vypukne o víkendu 5. a 6. listopadu.
Po oba víkendové dny se bude konat takzvaná Gastro tour, během níž mohou lidé navštěvovat vybrané restaurace a kulinářské zastávky v údolí Léskové a ochutnávat různé speciality.
„Část podniků nabídne Valašské menu, které vzešlo z nedávné soutěže o nejlepší valašský recept resortu Valachy. Nebudou chybět ani další valašské speciality, zvěřina, jehněčí či zabíjačka. Letos poprvé je součástí Gastro tour i mezinárodní farmářský trh, na který jsme vedle farmářů z Valašska přizvali také producenty z Friuli, partnerského regionu Zlínského kraje v Itálii. Na osmi místech budou zřízeny gastronomické zastávky tématicky zaměřené na konkrétní produkty. Návštěvníky údolím zdarma sveze Jelínkův expres a historický autobus, který zapůjčila Dopravní společnost Zlín-Otrokovice. Svezení nabídne i koňský povoz,“ láká ředitel hotelů pořádajícího turistického resortu Valachy Tomáš Blabla.
V restauracích i na trhu se bude platit jednotnou měnou – Valašským gastrošem, který si mohou návštěvníci vyměnit ve směnárnách. Na Gastro tour je vstup zdarma. Koná se od 10 do 16 hodin za každého počasí, pro případ deště budou stanoviště krytá stany.
Součástí gastrofestivalu jsou také kuchařské show a galavečeře, při nichž předvede svůj um několik kuchařů s vysokým odborným renomé z Česka, Slovenska a Itálie, mezi nimi italský držitel prestižní Michelinské hvězdy Alessandro Gavagna. V neděli 6. listopadu dokonce uvaří vybrané pokrmy přímo před zraky diváků při dvou kuchařských show v hotelu Horal.
Rozhovor s Michelinskou hvězdou
Pane Gavagno, proč jste se stal kuchařem?
Neuměl bych dělat nic jiného, co by mne bavilo stejně jako vaření.
Kteří šéfkuchaři a mistři vás ovlivnili ve vaší kariéře?
Nejvíce staré kuchařky z oblasti Collio. Naučily mne místní tradiční kuchyni, od které jsem se odrazil vlastními inovacemi. A také velký Chef a přítel Walter Eynard.
Jaká ocenění jste získal ve své kariéře?
Největším oceněním je pro mne spokojenost hostů. Ale nezapomenu ani na velké emoce při získání Michelinské hvězdy.
Které jídlo vás, dle vašeho mínění, proslavilo?
Nevím, zda mne proslavilo, ale určitě jsem jím uspokojil mé klienty: I Gitini - kousky trhaných těstovin, cuketové květy, cukety, pravé hřiby a květy divokého česneku.
Je možné jednou větou definovat váš styl?
Sezónní speciality, místní produkty a neustálé hledání zlehčení a nového pojetí tradiční kuchyně.
Bez které suroviny byste se v kuchyni neobešel?
Bez květů a divokých bylin.
Co nejraději vaříte svým hostům?
Na podzim obecně zvěřinu.
A co vaříte pro sebe a svou rodinu?
Ryby, které v restauraci na jídelníčku nemáme.
Co jste si připravil pro návštěvníky Karlovského gastrofestivalu?
Jak pro Galavečeři, tak pro kuchařské show mám v hlavě menu propletené fantazií. Jak je u nás zvykem, použijeme jednoduché produkty a místní plody z naší oblasti Itálie a pohrajeme si nejen s cuketou, květy a naší Růží z Gorície (zimní čekanka), ale také s jelenem a pstruhem.
Byl jste už vůbec někdy v Česku?
Ne, nikdy. Je to skvělá příležitost poznat z Česka alespoň kousíček a určitě pak budu mít velkou chuť se tam vrátit. Velké Karlovice mne lákají a se ženou už plánujeme, že se k vám vrátíme někdy v budoucnu na dovolenou bez vaření.