"Petra studuje obor zpracovatel přírodních pletiv, tedy košíkářství. Je manuálně zručná i šikovná na teorii. Její postižení je především fyzického rázu, uvědomuje si, že nebude moci vést plnohodnotný život,“ uvádí Kateřina Pandolarovská, pedagogická asistentka z porubské Střední školy prof. Z. Matějčka.

Dívka je celodenně upoutaná na vozíček a váha horní části jejího těla logicky působí na dolní část. „Proto musí mít prostor si někde uvolnit tělo, natáhnout se,“ popisuje Pandolarovská s tím, že škola sice zřídila místnost pro relaxaci a stimulaci všech smyslů, ale tam je zatím jen postel a koberec. Na víc už chybí peníze.

Na školní projekt vybavení takzvané Snoezelen místnosti reaguje Family Gospel Ostrava (FGO). „Oslovilo nás to a rozhodli jsme se dát výtěžek z 5. gospelové školy na dobrou věc,“ líčí vedoucí sboru Radim Razska. A ten zajišťuje setkání s Petrou i její pedagogickou asistentkou přímo na zkouškách gospelových zpěváků. „Petra byla zpočátku zdrženlivá, ale pak ji to nadchlo. Nebránila se zpěvu. Doma si nastudovala nahrávky a se sborem zvládla i píseň In the Name of Love od U2,“ pokračuje Pandolarovská. Ta se svou svěřenkyní „drží basu“, do gospelu se zapojuje taky. Obě se chtějí po prázdninách objevit na zkouškách FGO v Cooltouru.

Tento multižánrový prostor na Černé louce se též stane o víkendu 7. až 9. září dějištěm Gospelové školy pro veřejnost. „Můžeme se těšit na energickou Sarah Moshage Ahola z Dánska, která nás s domácí Kateřinou Vopaleckou naučí sedm až devět gospelových hitů. Ty zazpíváme na benefici pro Petru,“ dodává Raszka.

Levnější do konce června
Gospelová škola FGO už přijímá přihlášky, přičemž nejvýhodnější cena je jen do konce června. Spodní věková hranice účastníků je stanovena na osm let, na horní sbor dosud nenarazil. Cílí také na rodiny při registraci tří příbuzných má ten třetí i každý další slevu padesát procent. Gospelová škola je v angličtině, texty, výslovnost i melodie se učí na místě. Dva dny se cvičí a třetí bude dobročinný koncert pro veřejnost. Více na www.fgo.cz.

Vyhlášení vítězů osmého ročníku literární soutěže Čertovské pohádky.
OBRAZEM: Nejlepší čertovskou pohádku 8. ročníku napsal Sebastian