Od mušlí až po žemlovku

Dušená hovězí líčka v červeném víně, která se doslova rozpadají na jazyku. Pak pečená bažantí prsíčka krásně usazená na teplém čočkovém salátku. A na závěr babiččina žemlovka s jablky a domácím tvarohem, která překvapuje tím, jak i toto takřka zapomenuté jídlo může při dobré přípravě přinést gastronomický zážitek.

Trojicí uvedených pokrmů se v letošním ročníku Grand restaurant festivalu, který je právě v polovině, prezentuje restaurace Zámek Zábřeh. „Po loňské dobré zkušenosti, kdy k nám na festival přišlo kolem dvou a půl tisíce lidí, je i letos o nabídku velký zájem. Navíc s blížícím se koncem akce roste,“ uvedl Radovan Koudelka, manažer Zámku Zábřeh.

Většina lidí si podle něj objednává přes rezervační systém na stránkách www.grandrestaurantfestival.cz celé degustační menu, tedy všechna tři jídla, za šest set korun. Někteří ale přijdou i jen na jedno z jídel podle své chuti. V konkurenci masových pokrmů se podle Koudelky vůbec neztrácí žemlovka, která je už stabilní součástí jídelního lístku.

Kvalitních restaurací je dost

„Festival pomáhá jednak restauracím ukázat, že umějí vařit podle trendů moderní gastronomie, jednak dává možnost lidem ochutnat za nižší ceny zajímavé pokrmy. Je jen škoda, že se v Ostravě do této akce nezapojuje více podniků. Kvalitních restaurací je tady dost,“ konstatoval Koudelka.

I letos se od 15. ledna do 15. února účastní Grand restaurant festivalu hotel Park Inn a jeho restaurace Bamboo. V nabídce je kachní trio s cannelloni plněnými lesními houbami a kaštanovým pyré, mušle svatého Jakuba s tmavým prejtem a pomalu pečená telecí líčka.

„Pořád přibývají nové rezervace, zájem je o něco větší než v loňském roce,“ řekla Deníku ředitelka hotelu Park Inn Gabriela Dítětová. „Grand restaurant festival je pro nás výborná propagace oslovujeme tak i klientelu, která by sama od sebe nepřišla. Snažíme se lidem ukázat, že naší kuchyni šéfuje kuchař s mezinárodními zkušenostmi, který umí připravit jídla podle moderních trendů,“ dodala.

Nově se letos celorepublikového festivalu účastní Restaurant Buena Vista nově vzniklý podnik v ostravském Hotelu Vista, který se snaží bojovat o své místo na výsluní. I jím nabízená trojice jídel vypadá víc než lákavě. Co Buena Vista účastníkům akce nabízí?

„Servírujeme jehněčí hřebínek s marinovanými švestkami a kaštany, druhým jídlem jsou konfitovaná foie gras s mandlemi a bylinkami a třetím pak slezský nok z jogurtu v piškotové strouhance s medem a vlašskými ořechy,“ vyjmenoval Roman Šeliga, provozní Restaurantu Buena Vista.

„Grand restaurant festival je velmi pozitivní akce, jsme pyšní na to, že jsme se do ní dostali. Chodí k nám lidé, kteří teprve objevují naši restauraci, a máme od nich kladné ohlasy. Mnozí jsou překvapeni, že je teď ve Vistě taková hezká nová restaurace,“ dodal Šeliga.