Neposečená tráva v obvodu Ostrava-Jih.

Metrová tráva, kvůli níž obyvatelé Ostravy-Jihu zuří, přiměla napsat otevřený dopis současnému vedení radnice i bývalého starostu Karla Sibinského.

„Mnoho občanů si myslí, že jsem doposud starostou. Popisovat to, co mi v e-mailech či do telefonu sdělují, by zabralo hodně času. V naprosté většině mi chtějí ,poděkovat' za to, jak se staráme o to, aby žili ve městě, které se mírně řečeno podobá Boubínu či pralesu v Transylvánii," uvedl bývalý starosta Karel Sibinský, který je v současnosti trestně stíhán za předražené zakázky sekání trávy za roky 2007 a 2010.

Přečtěte si také:  Za vysokou trávu může aukce

V posledních čtyřech letech ještě za vedení Karla Sibinského se ale už údržba trávy obešla bez problémů a v srpnu loňského roku vypsalo tehdejší vedení novou soutěž na zadání veřejných zakázek pro údržbu zeleně.

„Tato soutěž byla řádně připravena, odkonzultována s příslušným odborem ostravského magistrátu a dalšími útvary. Bylo upraveno vše, co by mohlo být problém. Několikrát jsem předesílal, že smlouva může být s vysoutěženými zhotoviteli podepsána pouze na rok, a nynější vedení jsem nabádal, aby soutěž zachovalo a předešlo zbytečným prodlevám," pokračoval Karel Sibinský.

Do konce června bude hotovo

Současné vedení městského obvodu Ostrava-Jih však připravenou soutěž na poslední chvíli zrušilo a přistoupilo k veřejné aukci, při níž vybralo tři společnosti s nejnižší finanční nabídkou.

„Zadání původní veřejné zakázky jsme stáhli, protože jsme měli informace i o tom, že se některé firmy nemohly výběrového řízení zúčastnit s ohledem na znění zadání. Naším cílem bylo nové dodavatele vybrat zcela transparentně," vysvětlil současný starosta Ostravy-Jihu Martin Bednář, který předpokládá, že do konce června, by se měl v obvodě stihnout provést první pokos.

Firmy, které vzešly z veřejné aukce, teď mají se sečí velké problémy „Tráva je abnormálně vysoká. Její údržba bude tedy náročná, a to jak technicky, tak finančně. Obvod aukcí možná výdaje ušetřil, každopádně pro nás výhodná není. Obecně platí, že aukce často vedou ke snížení kvality služeb," vysvětlil Aleš Hrbáč, jednatel firmy AHOS CZ, jedné ze tří společností, které smlouvu s obvodem na údržbu veřejné zeleně podepsaly na dva roky.

Některé obvody už mají posečeno i dvakrát

Ostatní ostravské obvody v současné době provádějí ve většině případů už druhý pokos travnaté zeleně.

„Sečení trávy pro obvod zajišťuje naše příspěvková organizace technické služby. Náklady na sečení trávy na ploše zhruba 180 hektarů činí ročně 7,5 milionu korun. Na celém území našeho obvodu dokončujeme již druhou seč. Počet sečí závisí na růstu trávy. Sečeme, když tráva dosáhne deseti centimetrů," řekla tisková mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková.

V Porubě pak do údržby zeleně investují zhruba 8,5 milionu ročně. „Travnaté plochy, které máme ve správě, udržuje sdružení firem vybrané ve veřejné soutěži. Starají se o kosení trávy, úklid listí a sběr a odvoz spadlých větví. Kosení se provádí podle potřeby. Firmy musejí kosit nejpozději, když výška trávy dosáhne pětadvaceti centimetrů, zpravidla ale kosí dříve. V loňském roce se průměrně kosilo osmkrát, některé lokality i dvanáctkrát. Letos už firmy provedly první kolo kosení a pokračují ve druhém, některé místa se kosila i čtyřikrát," přiblížil mluvčí Ostravy-Poruby Martin Otipka.

O travnaté plochy v Mariánských Horách se stará několik soukromých firem. „První seč letošního roku probíhala zhruba od poloviny dubna do konce května a druhá seč bude automaticky navazovat. Například v loňském roce na kosení trávy náš obvod vynaložil zhruba 1,7 milionu korun, což ovšem nezahrnuje péči o zeleň, údržbu stromů a podobně," vysvětlil mluvčí a místostarosta obvodu Mariánské Hory a Hulváky Patrik Hujdus.

Klára Kohutová