Jako na Václaváku to v jednu chvíli vypadalo v okolí haldy Emy na Nový rok dopoledne. Davy lidí mladých, starých, o holích i s kočárky využily krásného slunečného počasí a vyrazily pohlédnout na Ostravu z 315metrové nadmořské výšky.

„Byl to neskutečný frmol, to jsme na Emě ještě nezažili. První účastník byl pod vrcholem dvě minuty před osmou. Ještěže jsme přišli trochu dříve, abychom to pro turisty nahoře trochu připravili," pochvaloval si Herbert Schenker z Klubu českých turistů, který tradici těchto novoročních výstupů založil. I proto se mu přezdívá „ředitel haldy Ema".

„První stá účastnice dostala krokoměr už půl hodiny po oficiálním zahájení výšlapu. Krokoměrů jsme nakonec rozdali deset, přišlo 1065 lidí," upřesnil Schenker s tím, že každý, kdo přišel nahoru na Emu mezi devátou a třináctou hodinou, dostal pamětní list, každý stý účastník si pak z novoročního výstupu odnesl jako dárek krokoměr, oceněn byl i nejmladší účastník. „Rekord zatím stále drží šestačtyřicetidenní chlapeček, kterého rodiče na vrchol vynesli na Nový rok 2010. Letos byla nejmladší Adriana Fürstová, která se narodila loni 9. října," řekl Schenker. V kočárku měl s sebou i svoji vnučku, která má zajímavé datum narození 11. 11. 2011 a do příchodu malé Adrianky byla favoritkou na nejmladší účastnici.

Asi 150 metrů pod vrcholem, kde organizátoři výšlapu měli svoje stanoviště, i letos prodávali speciální růžové odznaky vyrobené jen pro tuto příležitost. „Poslední odznak zmizel deset minut po desáté. Každý účastník mohl také přispět handicapovaným lidem. Výšlap se konal pod hlavičkou celostátní akce Novoroční čtyřlístek. Ten symbolizuje čtyři dobré skutky, se kterými účastníci pochodů vstupují do nového roku: jdi na Nový rok na výlet, pozvi někoho ze svého okolí, poznej kus přírody a přispěj potřebným. Výtěžek půjde na vybudování turistické trasy pro vozíčkáře," vysvětlil Schenker.

Protože se stále ještě nesmí chodit po hořící části haldy, posílali turisty nažhavené podívat se na město z vrcholu Emy stezkou od zoo. „Bylo to úžasné, skvělé počasí, díky sluníčku jsme měli nádherný rozhled. Na vrcholku jsme bouchli šampus, už několikátý od Silvestra," smála se paní Jana, která na Emu přišla se svými přáteli. Spokojeni byli i manželé Dubenkovi, ti do Ostravy přijeli z Kostomlat nad Labem. Také skupinka čiperných dam si pochvalovala, jak se jim daří plnit novoroční předsevzetí chodit pravidelně na výlety do přírody.