Spadané stromy, čerpání vody ze sklepů, sledování vodních toků. Krajští hasiči měli v uplynulém víkendu na pilno. Už od čtvrtka totiž na celém území kraje platila výstraha meteorologů proti povodním, silnému větru a přívalovým dešťům. V některých vodních tocích dramaticky stoupla hladina. Profesionální i dobrovolní hasiči vyjeli ke 447 událostem v Moravskoslez­ském kraji.

„Většina těchto událostí souvisí s odstraňováním překážek z komunikací a chodníků a odstraňováním nebezpečných stavů jako jsou spadlé stromy, utržené střešní krytiny a podobně," vyjmenoval mluvčí krajských hasičů Petr Holub s tím, že hasiči dále sledovali vodní toky, čerpali vodu ze zatopených sklepů a jiných prostor.

„Dále jsme monitorovali sesuv půdy v Opavě-Holasovicích a podařilo se nám také odstranit poškozenou střechu z objektu bývalých mlékáren, kvůli které byla uzavřená Krnovská ulice v Opavě," dodal mluvčí krajských hasičů.

Největší počet zásahů byl na Frýdeckomístecku – k událostem zde hasiči vyjížděli celkem 169krát. Na Novojičínsku zasahovali u 96 událostí, 56 výjezdů je evidováno na Opavsku, 50krát pomáhali krajští hasiči v Karviné, 45krát v Ostravě a 31krát na Bruntálsku.

Poničené lesy

Počasí páchalo škody nejen na silnicích a stavbách. Zabrat dostaly i lesy, a to především v Moravskoslezském, Zlínském a Olomouckém kraji.

„Aktuálně se škody v lesích pohybují kolem 150 tisíc metrů krychlových poškozené dřevní hmoty. Vesměs jde o jednotlivé poškozené stromy nebo skupiny stromů," vyčíslil generální ředitel Lesů ČR Daniel Szorád. Dodal, že škody se ještě navýší. Kvůli neprostupnosti terénu se nepodařilo zmapovat všechny zasažené oblasti.

Největší škody si počasí vyžádalo v Moravskoslezkém kraji, kde Lesy ČR evidují více než 80 tisíc metrů krychlových poškozeného dříví.