Někdy byl led tak silný, že museli „výcvikový“ otvor vyřezávat motorovými pilami, jinde měkký a tající led výborně simuloval skutečné podmínky při záchraně tonoucího.

Ilustrační snímek.
Tragédie na Bruntálsku. V Jeseníkách se zabila žena při bobování

Cvičící hasiči jsou vždy vybaveni moderními nepromokavými ochrannými obleky, záchrannými vestami a přilbami. K záchraně osob se používají lana, házecí pytlíky, prázdné či vodou natlakované hadice, hliníkové žebříky. Dále speciální nafukovací desetimetrové záchranné chodníky, které je možno vzájemně propojovat, nebo také nafukovací záchranné saně.

Součástí takového výcviku je i trénink pohybu hasičů po ledě, pohyb a plavání v ledové vodě. „I v rámci výcviku musí hasiči zúročit svůj um, protože na každý typ zamrzlé vodní hladiny (řeka, rybník, jezero, přehrada, přivaděč) a na konkrétní meteorologické podmínky je zapotřebí zvolit vhodný druh záchranného prostředku,“ uvedl ředitel HZS MSK brig. gen. Vladimír Vlček.

Radim Lapšanský.
Ekologickým aktivistům z Karvinska hrozí osm let basy. Vydírali podnikatele

Výcvik na Balatonu

Nejlepší podmínky pro výcvik záchrany osob, které se propadly praskajícím ledem do ledové vody, měli hasiči z Vítkova na vodní ploše Balaton. Již cvičili nejméně třikrát, aby se vystřídaly všechny tři směny.

Tloušťka ledu zde zprvu dosahovala až deset centimetrů, musela pomoci motorová pila. Nejvíce výcviků – celkem šest – dosud absolvovaly ostravské jednotky HZS MSK, a to na částečně zamrzlé hladině umělého jezera na rekultivované haldě v Ostravě-Hrabůvce.

I přes vládní nařízení ski areál Vaňkův kopec spustil provoz vleku, 31. ledna 2021 v Horní Lhotě.
Vaňkáč stále jede, zákaz nezákaz. Provozovatelé areálu v nouzi prosí o příspěvek

Profesionální hasiči z HZS MSK cvičí během zimních měsíců na ledu obvykle ve všech šesti okresech kraje. Opavští a krnovští nejčastěji na zamrzlé či tající řece Opavě, hlučínští a ostravští na hlučínské Štěrkovně, českotěšínští na vodní nádrži Hrabina a novojičínští například na vodní nádrži Čerťák. Orlovští hasiči zase mají rádi vodní nádrž Těrlicko, letos si vyzkoušeli i místní vodní plochu Ignačok.

„Činnost našich hasičů na vodě samozřejmě neustává ani během zbytku roku, kdy trénují záchranu na stojaté, klidné i divoké vodě. A například v červnu si pravidelně poměřují své záchranářské síly s kolegy z celé ČR a Polska i z jiných složek IZS na Slezské Hartě. Loni jsme museli jednadvacátý ročník zrušit kvůli covidu. Uvidíme, zda jej budeme moci uskutečnit letos,“ poznamenal Vladimír Vlček.