„Jde nám o jediné. Zpomalit šíření nákazy, předejít kolapsu zdravotnictví a zabránit lockdownu. Nikdo si nepřejeme, aby se musely děti vrátit k distanční výuce, aby byly uzavřeny obchody i služby a lidé nemohli vycestovat za město. To byla poměrně nedávná tvrdá realita, kterou si už prostě nechceme zopakovat. Dočasné omezení společenských akcí je v této optice mnohem menší zlo,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák s tím, že krajskou hygienu také požádal o zpřísnění kontrol dodržování stávajících mimořádných opatření Ministerstva zdravotnictví.

Debata Deníku, 25. září 2020 v Ostravě. Ivo Vondrák. Ilustrační foto.
Hejtman Vondrák neustoupí. Seznamy covidových pacientů bude zveřejňovat dál

„Roste sice počet očkovaných, ale jen velmi pomalu. Na základě úterního jednání hejtmanů s vládou i my požádáme Krajskou hygienickou stanici o omezení hromadných akcí,“ uvedl hejtman také na sociálních sítích. Ze zveřejněných dat je zřejmé, že nejvyšší přírůstky byly v úterý na Karvinsku a Ostravsku, nejlépe je na tom Bruntálsko. Omezení aktivit například při vánočních trzích už avizovala i řada měst, včetně Ostravy - VÍCE ZDE.

Výzva hejtmana

„Prosím také všechny lidi z našeho kraje, aby i oni k aktuální situaci přistupovali zodpovědně. Přístup každého z nás a důsledné dodržování všech opatření mohou pomoci s koronavirem účinně bojovat. Pojďme se, jak se říká, kousnout. Omezme sociální kontakty, nosme poctivě respirátory, buďme ohleduplní, vydržme to. Vždyť ta covidová čísla jsou děsivá. Incidence případů je za poslední den více než tři tisíce, pozitivně testovaných je v regionu už skoro třicet tisíc, nemocnice se plní,“ řekl také hejtman kraje Ivo Vondrák a upřesnil, že k dnešku (24. 11.) je v nemocnicích v kraji 802 covidových pacientů, z nich potřebuje intenzivní péči 99 osob.

Ilustrační foto.
Padělané očkování za dva tisíce. Podvodníci vydělávají na odpůrcích vakcín

Denně je v průměru hospitalizováno dalších 20 lidí, což při aktuální 82% obsazenosti covidových lůžek může znamenat hrozbu vyčerpání lůžkových kapacit.

Na 100.000 obyvatel připadá v kraji za posledních sedm dní 1228 pozitivních, je to o 32 více než o den dříve. Jde o čtvrtou nejvyšší incidenci v zemi, hůře jsou na tom Olomoucký, Zlínský a Jihomoravský kraj. Za posledních sedm dní její hodnota vzrostla o 260 nakažených na 100.000 obyvatel.

Rekordní přírůstek

Za úterý Moravskoslezský kraj eviduje rekordní přírůstek 3056 nově pozitivně testovaných na covid-19, nejvíce ze všech krajů. Ani v okolí to ale není o moc lepší. V Olomouckém kraji už přesáhlo incidenční číslo 1500. Ve Zlínském kraji je to 1329 nových případů na 100 tisíc obyvatel za týden.

Hejtman Ivo Vondrák při rozhovoru pro Deník.
Výmluvné: Hejtman Ivo Vondrák zveřejnil seznam neočkovaných pacientů s covidem

Právě Zlínský kraj včera rozhodl, že požádá Krajskou hygienickou stanici, aby minimálně na 14 dní omezila od příštího týdne společenský život. Chce tak pomoci nemocnicím, které jsou kvůli covidové situaci na hraně svých kapacit. Zakázány budou akce nad 100 lidí. Stejný scénář tak čeká i Moravskoslezský kraj.

Nové případy

Podle zveřejněných dat bylo v úterý nejvíce nově nakažených na Karvinsku, a to 793 lidí, na Ostravsko připadá 747 pozitivně testovaných, na Opavsko 491, na Frýdecko-Místecku to bylo 480 nakažených, na Novojičínsku 369 a na Bruntálsku 176.

Obě dávky očkování má v kraji s 1,2 milionu obyvatel 50,4 procenta z nich. Počet zemřelých v souvislosti s covidem vzrostl na 3929 lidí, jen v úterý jich zemřelo osm, za poslední týden 104. V nemocnicích je 883 hospitalizovaných s koronavirem. Nakažených je nyní téměř 30.000 lidí.

Sníh na Pustevnách.
OBRAZEM: Už to zase začíná. Sníh na Pustevnách zvěstuje začátek zimní sezony

V úterý testy odhalily 25 864 nových případů onemocnění covid-19, nejvíc za den od začátku epidemie. Za posledních sedm dní bylo v Česku potvrzeno 1061 případů koronavirové nákazy v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. V nemocnicích je 5652 lidí s potvrzeným covidem, z toho 799 je v těžkém stavu. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.