„Víme, že dnes nejsou k dispozici roušky v tom množství, ve kterém bychom potřebovali. Nicméně apeluji na všechny, aby roušky, či cokoliv jiného, čím by si zakryli ústa a nos, nosili všude na veřejnosti, v hromadné dopravě bez výjimky povinně. Je to jediná cesta, jak se můžeme před šířením nákazy koronavirem ochránit. Jinými slovy, moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě,“ uvedl Vondrák. 

Hejtman Ivo Vondrák v roušce.
VÝZVA! Hejtman Ivo Vondrák: Noste roušky a darujte krev

Jak dodal, nařízení povinně nosit tyto ochranné prostředky ve veřejné dopravě má ochránit nejen řidiče, ale hlavně rizikové skupiny obyvatel.

„Kdo může, dneska jezdí autem. Je ale spousta lidí, kteří auto nemají a musejí využívat hromadné dopravní prostředky. Mezi nimi jsou i senioři, kteří patří do nejohroženější skupiny obyvatel,“ vysvětlil Vondrák. Vedení kraje nařízení konzultovalo se všemi primátory a starosty měst a obcí. Všichni souhlasili a rozhodnutí podporují. 

Ostrava v celostátní karanténě, 17. března 2020. Vláda ČR vyhlásila dne 15.3.2020 celostátní karanténu kvůli zamezení šíření novému koronavirové onemocnění (COVID-19). Hogo Fogo vydává jídlo přes okénko.
Restauratéři v Ostravě přežívají: Lidem nabízí rozvoz domů nebo výdej oknem

„Všichni souhlasili a podporují ho. Prosím a naléhavě žádám všechny cestující, aby nenastupovali do žádného veřejného dopravního prostředku bez ochrany obličeje. Jakákoliv, i podomácku vyrobená ochrana je lepší, než žádná. Chráníme se navzájem – sebe, ostatní cestující a především řidiče. A ty opravdu potřebujeme, aby veřejná doprava fungovala i v následujících dnech a týdnech,“ řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka.

Současně byl vydán zákaz používání klimatizace v příměstské linkové autobusové dopravě, v následujících dnech budou zrušeny turistické linky autobusů a vlaků.

Online reportáž