„Znamená to, že každý nakažený nakazí více než jednoho člověka. To se může projevit i na počtu hospitalizovaných. Roste také index rizika pro náš kraj až na hodnotu 66. Předpokládá se, že toto číslo bude dál růst. Už dnes okresy Ostrava a Opava mají hodnotu indexu rizika 76. Pouze dva okresy v kraji jsou ještě na úrovni třetího stupně pohotovosti. Z tohoto pohledu situace není příznivá,“ shrnul Ivo Vodndrák aktuální statistická čísla a dodal, že nárůst počtu nakažených byl zřejmě navázaný na otevření školských zařízení.

Hejtman kraje Ivo Vondrák.
Hejtman Vondrák: Situace s koronavirem v Moravskoslezském kraji se zhoršuje

Zatím se tento trend ještě nepromítl do situace zdravotnických zařízení, ale přesto i zde pomalu přibývá hospitalizovaných na standardních lůžkách i na intenzivní péči. Bohužel také přibylo devět pacientů na umělé plicní ventilaci.

A jak si vede novinka v boji s koronavirem, takzvané antigenní testování? V Moravskoslezském kraji se v pátek spustilo testování učitelů.

„Přes víkend přišlo na odběr 107 učitelů, z toho bylo dva byli pozitivní. Bylo otestováno také 37 návštěvníků domovů seniorů, kde byli dva pozitivní nakažení. Máme zaregistrováno do poloviny prosince k otestování 1175 učitelů, což je ale stále nízké číslo, protože celkem máme v kraji řádově na 18 tisíc učitelů. Chtěl bych proto vyzvat učitele, aby to raději neodkládali, ať je systém rovnoměrně zatížený,“ doplnil hejtman Vondrák s tím, že od 18.12. začne plošné testování všech.

Zásah policie ve Fakultní nemocnici Ostrava 10. prosince 2019 v Ostravě.
Proč a jak zabíjel ostravský vrah? Rekonstrukce Deníku krok po kroku

„Podobně jako u učitelů bude zaveden rezervační systém. To znamená, že každý občan se bude moci zarezervovat na odběrovém místě, aby byl obsloužen bez čekání,“ doplnil Vondrák, podle kterého nastal trend celkového poklesu klasických textů, takže tento úbytek je potřeba dorovnat antigenními testy v rámci plošného testování všech občanů.

VIDEO PO JEDNÁNÍ KRIZOVÉHO ŠTÁBU:

(*někdy je třeba několik sekund počkat, než se video načte)

Hejtman si postěžoval, že stále častěji se setkává s fotografiemi z míst, kde dochází ke spontánnímu rozvolňování pravidel. „Tím jak se chráníme a setkáváme, rozhodujete o naší budoucnosti.

Záleží na nás, jestli podnikatelé budou moci podnikat a jestli budeme moci děti poslat do školy. Není jediný důvod si říkat, že už je to za námi. Není důvod být optimistou,“ povzdechnul si hejtman Vondrák v závěru konference.

Hřbitov v domovské obci Jilešovice. Vitásků zde leží nejvíce.
Lidé nezapomínají. Ve šlépějích sedminásobného ostravského vraha Ctirada Vitáska

Ještě doplnil, že v úterý 8. prosince dorazí vojáci na pomoc do Řepiště Frýdku Místku. Přece jen si ale nechal na konce aspoň jednu dobrou zprávu. „Ohnisko v domově Slunečnice prakticky vyhaslo, takže tam už vojáky nepotřebujeme,“ uzavřel hejtman aktuality z krizového štábu.