Duhový průvod hrdosti sexuálních menšin Prague Pride se v Praze konal v sobotu a dorazilo na něj 60 tisíc lidí, nedávno se podobný průvod konal i v Ostravě. Hejtman Vondrák následně sdílel fotografii z průvodu, na které je ministr Ivan Bartoš (Piráti), a kterou doprovodil textem: „Ministr? Ministr Vlády České republiky? Jako ateista říkám: ‚Bůh ochraňuj tuto zemi!‘”

Do hejtmana se následně pustily stovky lidí. „Jako věřící křesťan a konzervativec říkám: Tisíckrát lepší ministr vlády v průvodu Prague Pride, než prolhaný a zlodějský StBák v čele vlády. Se všemi svými nohsledy z hnutí ANO ve veřejných funkcích. Před nimi nás Bůh chraň," napsal v diskuzi bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.
Hejtmana Ivo Vondráka reakce na jeho twitteru překvapily

„Bůh ochraňuj tuto zemi před obžalovaným a mezinárodně vyšetřovaným mafiánem a soudně usvědčenym estébákem Burešem, pod jehož křídly se hřejete," napsal moderátor Jan Tuna. „Ve všech státech/městech světa, kde se smí pořádat Gay Pride, se lidem žije mnohem lépe, než tam, kde je to zakázáno. Proč to pálí seniorního akademika natolik, že o tom píše na Twitteru, Bůh suď," přidal svůj názor režisér Jan Hřebejk.

Přidal se i spisovatel a nakladatel Jiří Padevět: „Bůh ochraňuj tuto zemi před kariéristy a oportunisty, co lezli do zločinecké KSČ v roce 1988." Hejtmanův výrok pobouřil i moderátorku České televize Světlanu Witovskou: „Hejtman? Hejtman České republiky? Jako ateista říkám: Bůh ochraňuj tuto zemi," napsala.

Prague Pride 2022 -  Prague Pride je festival LGBTQ hrdosti, pořádaný v Praze od roku 2011, a to každoročně vždy v polovině srpna, po dobu asi jednoho týdne.
Prague Pride: V duhovém průvodu na Letnou se sešlo kolem šedesáti tisíc lidí

Na to reagoval například i Miroslav Kalousek. „Z přinucení??!!! Komu to chcete vykládat? To se mohlo občas stát nějakému nešťastníkovi na dílně, protože potřebovali splnit dělnické kvóty. Vy jste tam vlezl jenom z kariérismu. Chtěl jste, nikdo Vás nenutil," napsal hejtmanovi. Ten své členství k komunistické straně obhajoval.

„Chtěl jsem se věnovat vědě. Studoval jsem dvě vysoké školy. Jednu z nich s průměrem 1.00. Vyhrál jsem celostátní kolo SVOČ. Dostal jsem na výběr: vědecká práce nebo si trhni nohou. Tak to bylo. A neříkejte, že to bylo jinak," napsal hejtman Kalouskovi.

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO, jeden z nejvážnějších kandidátů na prezidenta ČR, generál ve výslužbě Petr Pavel v sobotu 13. srpna dorazil do Beskyd a se svými příznivci zdolal i Lysou horu.
OBRAZEM: Generál Pavel na Lysé v Beskydech. Podívejte se, takto vypadal výšlap

Diskutující následně hejtmanovi připomněli, že ve světě je zcela běžné, že se podobných akcí účastní politici a představitelé daného státu. Na Prague Pride byl i ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

„Nejsem homofob. Měl jsem homosexuála jako proděkana a mám takového i náměstka. Nemám nic proti těmto lidem. Vadí mi explicitní propagace," vysvětlil v diskuzi hejtman Vondrák. Průvod dle svých slov považuje za obscénní a chybí mu v něm důstojnost.