Ačkoliv v listopadových dnech roku 1989 patřil mezi nejvýraznější postavy, s odstupem třiceti let se vše špatné snaží vytěsnit.

„Vzpomínky vše špatné otupí a zahladí a vzpomíná se hlavně na to dobré. Přesto si docela často kladu otázku, jak by zírali sympatizanti komunistů, kdyby se přenesli o třicet let zpátky. Myslím, že do dvou dnů by i jejich největší příznivci měli problémy se zákonem,“ říká Jirman.

Kompletní harmonogram všech akcí věnovaných 30. výročí sametové revoluce najdete na speciálních webových stránkách ostrava30.cz.

Dnešní demokracie podle něj umožňuje „poměrně svobodné hádání se“, což oceňuje.

„A čas od času dvě stě tisíc lidí zaplní Letnou, což je vlastně také projev demokracie. Za komunistů by tam naburácela Veřejná bezpečnost a naházela protestanty do antonů nebo je pokropila vodními děly,“ srovnává Jirman dvě zcela rozdílné historické epochy.

Demonstrace na náměstí Lidových milicí (dnes Masarykovo) v Ostravě po 17. listopadu 1989 se nesly v duchu touhy po svobodě a proti vládě jedné strany.
Oslavy výročí budou v Ostravě ve velkém stylu. Vyvrcholí na "Masarykáči"

Sám k tomu, o čem vypráví, přitom v minulosti neměl daleko. Už několik desítek let vystupuje v Národním divadle moravskoslezském a jako známý ostravský herec tehdy se strachem moderoval protestní lidová setkání v ulicích města.

„Šířily se fámy, že na Černé louce jsou připraveny Lidové milice s antony a jsou připraveny na nás vtrhnout. Velká vzpruha v takových chvílích byla, když za námi na jednu demonstraci přišel fotbalový reprezentační brankář Luděk Mikloško a z okna pronesl, že sportovci stojí za námi. Tyto momenty zmenšovaly všudypřítomný strach,“ vzpomíná Jirman a z paměti vytahuje větu, na kterou podle svých slov často vzpomíná.

„Jeden z bolševických papalášů tehdy povstal a povídá: ‚Nepleťte se, já vás varuji, nepleťte se do politiky, nechte to profesionálům, nechte to nám. My zařídíme, že se vše vyšetří.‘ Věty politiků požadujících klid na práci se přitom stále vrací a opakují,“ usmívá se umělec, který pochází z Podkrkonoší, ale od svých sedmadvaceti let žije v Ostravě.

Ondy Mikula na Youtube.
Záhada Ostravy: kdo je hvězda TikToku Ondy Mikula?

Jak její proměnu hodnotí? „Vadí mi zdejší vzduch, který se však výrazně zlepšil. Také nepřizpůsobiví spoluobčané jsou problém, naopak se neuvěřitelně zlepšil vzhled drtivé většiny domů v centru města,“ říká herec, který i v seniorském věku zůstává umělecky činný.

Celou dvacetiminutovou talk-show s Tomášem Jirmanem si můžete poslechnout zde:

Zdroj: Youtube

Co je projekt SametOVA!!! 1989-2019?
Stejně jako v minulých letech u 70. výročí konce druhé světové války či třeba 750. výročí první písemné zmínky o městě, nechce vedení Ostravy nechat zapadnout ani další významný milník v naší historii 30 let od sametové revoluce. Projekt nazvaný trefně SametOVA!!! 1989-2019, jehož partnerem Deník je, počítá vedle vzpomínkové talk-show s jedenácti osobnostmi města Ostravy také s velkolepou čtyřdenní akcí na Masarykově náměstí (15. až 18. listopadu), společnou besedou všech ostravských polistopadových primátorů a finančně podpoří bezmála dvacet akcí a projektů, které připomenou sametovou revoluci.

Všechny díly seriálu SametOVA!!! 1989-2019 najdete zde