„Já jich vyfoukla v jednom dni nejvíce 450,“ tvrdí Silvie Šeděnková, jež je iniciátorkou Heřmanického vajcovníku. Na něm se musí objevit přes 30 658 vyfouknutých namalovaných vajíček, aby byl překonán dvanáct let starý rekord z Bludova u Šumperka.

Poruba má kraslicovník
Alšovo náměstí zdobí sice zdaleka ne rekordní, ale zato tradiční kraslicovník. Na vrbu zavěšují vlastnoručně vyrobená velikonoční vajíčka. Nechybí kraslice ze zdejších školek či škol. Od včerejška zde rovněž probíhá až do neděle velikonoční jarmark s nabídkou obvyklého sortimentu. Na víkend je připraven kulturní program, v němž se představí i polské soubory.

„Pracujeme na tom dva roky. Vloni jich bylo jen deset tisíc, a když jsme před pár dny odjížděli s dětmi do školky v přírodě, napočítali jsme více než osmadvacet tisíc. A další nejméně desítky přibývají den co den,“ uvádí Šeděnková, pracující v mateřské škole Požární.

Pod tu spadají i školky Chrustova a Liščina, kde samozřejmě také děti a rodiče přikládají ruce k dílu. Vejce se shromažďují u hasičů v Heřmanicích, u nichž Šeděnková působí. Vše pomáhá organizovat neziskové sdružení pro volnočasové aktivity „Dětský tábor A je to!“.

Ve školce mají za sebou děti i soutěž o nejvíce vajíček; tu vyhrálo děvčátko, které jich přineslo okolo osmi stovek. A další várku přiváží ze Slezskoostravské radnice… kde vajíčka vyfukují jak úředníci, tak její vedení. Zapojují se senioři v domově s pečovatelskou službou.

Průběžně se kraslice pochopitelně malují jednobarevně, jinak by se to nezvládalo. „Hlavní malování probíhalo v hasičárně postupně osm dnů. Podmínkou bylo, že kdo vajíčko rozbije, musí donést dvě nová!“ říká Šeděnková s tím, že vejce spojují na šňůrky po párech.

Velikonoční jarmark na Mariánském náměstí, 16. dubna 2019 v Ostravě.
TIP Deníku: Velikonoční jarmark "otevřel" nové Mariánské náměstí

Heřmanickým vajcovníkem se stane ořech na zahradě MŠ Požární a v sobotu u něj přistaví lešení, aby se jim lépe zdobil (nemají totiž vysokozdvižnou plošinu). „Věšet začneme už od nedělního rána a hodinu po poledni zahájíme pokus o rekord,“ popisuje Šeděnková.

A ještě čtyři dny, jak upozorňuje, je možné k jeho vytvoření přispět: „Kdo chce, může vajíčka zanést do školky Chrustova, kde jsou od šesti ráno do čtyř hodin odpoledne.“ Závěrečné zdobení, vázání a nezbytné počítání kraslic chystají v heřmanické hasičárně v pátek.

Zloději ukradli pět tun  kanálových rámů a roštů.
Téměř pět tun kanálových rámů a roštů ukradli zloději v Ostravě-Porubě
Nové zboží v megasekáči u Futura v Ostravě.
Výhodné nákupy v Ostravě aneb Když do Megasekáče přivezou nové zboží