Na těchto čtyřech místech bude k vidění program dlouhý dohromady 63 hodin. Pořadatelé odmítají tuctovou zábavu a slibují jedinečnou podívanou, na kterou Ostrava uvolnila dva miliony korun.

Na Černé louce rozloží svůj tábor o třiceti stanech žoldnéři z Třicetileté války, k viděnu budou mušketýři i mezinárodní šermířská škola. „Padne zde 300 výstřelů z kanonů, děl a mušket za použití 40 kilogramů střelného prachu,“ říká Jaroslav Nitka z produkční společnosti, která historický rej zajišťuje.

Rekonstrukce ulici Českobratrské v Ostravě, 4. zaří 2017.
Českobratrská ulice se mění k nepoznání. Bude z ní ostravský bulvár

Slibuje, že v Ostravě bude tyto dva dny k vidění to nejlepší, co u nás můžete v tomto oboru vidět. Táhnout budou zejména valy u hradu (za parkovištěm), kde se představí 30 rytířů od raného až po vrcholný středověk v plné zbroji, jež spolu svedou na stovku jezdeckých soubojů.

„Dohromady budou držet na 750 kilogramů ocele v podobě brnění, přilbic a také zbraní, kterých použijí na dvě stě různých,“ pokračuje ve výčtu zajímavostí Jaroslav Nitka s odkazem na další lokalitu – Masarykovo náměstí, kudy potáhne historický průvod, jehož součástí bude i jízdní oddíl městské policie, jejíž dva členové se představí v historických krojích z dob Rakouska-Uherska.

Historicky laděné bude i občerstvení. Podávat a prodávat se budou staročeské speciality, trdelníky, pečená masa i bramborové placky, pít se bude z korbelů, číší a pohárů, a to například medovina, pálenka nebo místní Ostravar.

Rekonstrukce obchodního centra v Hrabůvce, snímky z 5. zaří 2017 v Ostravě.
Velká rekonstrukce „Hlubiňáku“ v Hrabůvce začíná

K vidění budou všechna možná řemesla od kovářů a hrnčířů přes koželuhy, soukeníky a dráteníky až po řezbáře šperkaře, pregéře a raziče mincí. Jimi vyražené groše speciálně pro tuto příležitost si lidé budou moci také koupit.

A kdo přijde v historickém kostýmu, může vyhrát speciální stříbrnou pamětní medaili k 750. výročí první písemné zmínky o Ostravě. Všechny akce k tomuto výročí letos Ostravu vyjdou na více než pět milionů korun.

  Zdroj: Archiv

Podrobný program naleznete na webu ostrava750.cz.

Posledního srpna začali ve vinotéce Ostrawina prodávat burčák od moravského vinaře.
Milovníci burčáku v Ostravě se dočkali