„Nejstarší je obecní krčma z doby, kdy byla Nová Ves s tehdejší Lhotkou a Přívozem poddanskou vsí Moravské Ostravy,“ řekl Kamil Rodan. Toho k asi půldruhého roku trvajícímu mapování hospod přivedla jeho profese historika i skutečnosti, že v Nové Vsi od narození bydlí a jeho prapředkové zde tuto živnost provozovali.

A to v podniku nazývaném Sonnenscheinův, poté Guttmannův a nakonec Rothův hostinec. „Ten byl konkurencí dalšího židovského hostince Marka Haase,“ uvedl historik s tím, že v Nové Vsi tehdy nedopatřením či machinací vznikly dvě koncese.

A o klienty nouze nebyla obcí na Říšské silnici z Opavy do Těšína projelo denně na 150 povozů. To byl také důvod, proč v roce 1901 starosta František Darda zřídil další hostinec.

Bořík, hostinec, jenž dal jméno i zdejší ulici – kde dříve vedl hlavní tah z Opavska na Ostravu – skončil svůj provoz po 116 letech, podle neověřených zpráv byl v exekuci.Zdroj: Deník / Luksza Radek

„Když ho v polovině 30. let převzal jeho syn Bořivoj, začalo se mu říkat U Boříka. Kromě místních se stal atraktivní také například pro horníky z Dolu Jan Šverma. Od poloviny prosince je ale Bořík uzavřen,“ pokračoval Rodan s tím, že zaslechnul zvěsti o jeho obnově.

Naopak slávu výletní restaurace Jarko pod Hulváckým kopcem kde se jezdilo na rybníku na lodičkách a v sále hrávaly jazzové či swingové orchestry už nevzkřísí nikdo.

„Ano, je to v místě areálu Benátky,“ podotkl historik. Důvodem zbourání chátrající budovy v roce 1967 bylo možná i to, že za socialismu vadil její „buržoazní charakter“.

Vizualizace nové podoby lesoparku Benátky.
Oživení lesoparku Benátky: zatím zůstává jen na papíře

Současná podoba areálu Benátky:

Vizualizace jedné z nových podob areálu Benátky:

Za krach hostince U Bally mohl sám vlastník, přecenil síly, renovoval tak dlouho, až se zadlužil a restaurace šla do dražby. Nový majitel (provozovatel místecké likérky) si hostinec ale moc neužil, sebrali mu ho nacisté a poté znárodnili a zrušili komunisté. „Čepovat pivo v Nové vsi chtěli ve 20. letech i sokolové, avšak jejich ústředí to zakázalo,“ líčil historik.

Novoveským zbyla jen restaurace Balkán. „O jejím názvu rozhodla podpora Čechů ostatním Slovanům v boji s Turky na Balkáně. Původně se totiž měla jmenovat U Modré hvězdy,“ poznamenal Rodan. Ten během sbírání podkladů o hospodách čerpal z řady pramenů od archivů přes katastrální, pozemkové, stavební, dědické spisy po rozhovory s pamětníky.

„Dědici původních majitelů Boříka si přáli, abych toho vypátral co nejvíce, že si rádi o své rodině přečtou. Ale právě o této restauraci se toho ovšem moc nedochovalo, “ poznamenal autor publikace s názvem Historie novoveských hostinců ve světle dobových dokumentů.

Po jejím vydání Slezským zemským muzeem Opava se na něj obrátili ostravští patrioti, aby pokračoval i v jiných obvodech!

Ve fotogalerii u článku najdete několik historických snímků ostravských hospod.

K TÉMATU

Skandály a kriminální případyV hospodách se odjakživa odehrávaly události končící posléze u soudu. V roce 1915 nebylo do smíchu provozovateli Boříka, když na císařovy narozeniny vyvěsil na budově československou trikoloru musel to vysvětlovat u vojenského tribunálu! Na trestní případy byli experti v Haasově podniku (později U Lípy). Nelegálně se zde hrávaly karty, přetahovala se policejně povolená zavírací hodina, šéf nehlásil úřadům ubytovávané, nechával si zaplatit dluhy kradeným uhlím a prodával ho dále… Dochovala se i kauza hosta, jenž si místo na toaletu šel ulevit na dvůr, kde ho pokousal hostinského pes.

Do historie vešly i nevěstinceNová Ves nepřišla až na Balkán a občas provozovaný výčep na tenisových kurtech nejen o všechny své hostince. Nefunguje zde obchod s potravinami, škola, školka, knihovna ani pošta. Rodan, jenž je v obvodě s přibližně 750 obyvateli taktéž kronikářem, tvrdil, že úpadek nastal v 80. letech se zprovozněním ulice 28. října, kde je soustředěn provoz z Poruby do centra Ostravy a naopak. Nová Ves se též v 90. letech „proslavila“ zdejšími třemi nevěstinci; říkalo se, že v ní působilo na počet lidí více prostitutek než v Hamburku. Ale i jejich sláva se odebrala do historie.

Vizualizace nové podoby lesoparku Benátky.
„Benátky" budoucnosti? Ostravané chtějí jezero, alej a cyklostezky
Vizualizace nové podoby lesoparku Benátky.
Lesopark Benátky? Unikátní oáza klidu a zábavy