Vytrvalý déšť způsobuje lidem nejednu vrásku na čele a nenapomáhá tomu ani fakt, že ve středu dosáhla hladina Opavy u Děhylova prvního povodňového stupně. V Čechách začala velká voda opadávat. Hrozí teď povodně naopak Moravě? Jaká je situace v krajské metropoli?

„Myslím si, že jsme tady dostatečně zabezpečeni. Porubka má sice mohutnější tok, ale zpevnili nám tady břehy a rozšířili koryto. To by takhle muselo pršet čtrnáct dní v kuse, abych měla obavy," řekla Lenka Halátová, která bydlí nedaleko ostravské říčky.

Podobně jsou na tom i lidé v Polance nad Odrou, kde také po několika lokálních povodních došlo k úpravě koryta. Řeka Polančice sice teče trochu prudčeji, ale na paniku to ani zdaleka není.

Odlišná situace je v chatařské osadě u řeky Opavy v Děhylově. Ve středu ráno tady byl vyhlášen první povodňový stupeň, hladina dosahovala dvou a čtvrt metru a nebezpečně se přibližovala k zahradám, ale i posezení u oblíbené restaurace Loděnice Děhylov.

„Sledujeme stránky Povodí Odry a čekáme. Zatím to ale vypadá, že z toho žádná hrůza nebude,"uvedla Deníku zaměstnankyně populárního podniku.

Podle primátora Petra Kajnara, je Ostravsko a okolí na případné povodně dobře připraveno.

„Naposledy byly v roce 2009 povodní zasaženy oblasti mimo Ostravu. Právě v této době byl krajský hasičský záchranný sbor velmi dobře připraven a tak je tomu i teď. Nedělám si tedy těžkou hlavu ze situace, která může nastat. Mimo to náš hasičský sbor je jedním z nejlepších v republice," vysvětlil k tématu Kajnar a dodává, že zaplaveným Čechám se město snaží pomoct vysláním odborníků.

„Naše pomoc spočívá už jenom v tom, že tam tito lidé pracují s technikou, kterou jsme pořídili," doplnil primátor.

Srážky a bouře

Přestože počasí už několik dní celému kraji nepřeje, meteorologové a vodohospodáři jsou optimističtí.

„V dalších dnech sice očekáváme přeháňky a bouřky, ale ty nebudou celoplošné jak dosud. Celkově bude v kraji v průměru do 10 milimetrů srážek na metr čtvereční. Na některých místech, kde zasáhnou bouře, může být i 25 milimetrů. Objem srážek, který během dne spadne se, ale celkově zmenší," vypočítal Petr Drobek z Českého hydrometeorolo­gického ústavu v Ostravě.

Dispečeři Povodí Odry tvrdí, že srážky by musely lokálně dosáhnout 60 milimetrů na metr čtvereční, aby došlo k nějaké dramatičtější změně vodních toků.

„Kulminovali jsme Ostravici ve Frýdku-Místku, maximálně může ještě stoupnout na první stupeň povodňové aktivity Odra, ale další vážnější vývoj situace neočekáváme," uzavřel dispečer z Povodí Odry.