TÉMA DENÍKU: Quo vadis, Hlavní třído?Tradiční pivnici u Dudáka s nejlepším Ostravarem ve městě najdete nahoře, novou restauraci Viktorka s výbornou tankovou Plzní naopak dole jen o kousek vedle. Oba tyto podniky potvrzují, že k takzvaným stálicím v lokalitě Hlavní třídy přibývají zajímavé novinky a centrum Poruby jde díky tomu nahoru. A majitelé zdejších nových podniků shodně tvrdí, že vidí v „Lenince“ velký potenciál, aby se dál rozvíjela.
Kam tedy kráčí Hlavní třída? Na to jsme se podívali v tématu týdne nového Ostravského týdeníku…

Na chlebíčky, saláty i koktejly chodívají generace Porubanů

Mléčná jídelna doplněná v posledních jednadva᠆ceti letech o název Astra patří k Hlavní třídě stejně jako rondel (kruhový objezd), u něhož se nachází.

„Rodiče se do Poruby přistěhovali, když jsem měla rok. Na mléčňák si pamatuji od dětství, chodívali jsme tady na koktejly a chlebíčky. A tak je tomu dodnes,” uvádí Anna Einšpiglová, která se časem stala provozovatelkou jednoho z posledních původních podniků porubského „bulváru”.

Ze starých časů zde je knihkupectví, papírnictví, řeznictví, domácí potřeby/železářství, bižuterie/galanterie, elektrospotřebiče/elektro materiál, trafiky i dvě pivnice. Do minulosti naopak patří hudebniny, gramodesky, hračkářství (jedno uprostřed, druhé ve vrchní části) a sláva známého kina Dukla…

„Mléčnou jídelnu jsme zachovali právě z toho důvodu, že je tady už za více než půlstoletí svého provozu oblíbená. Jdu do mléčňáku… Každý v Porubě věděl a snad ještě ví, co to znamená,“ vysvětluje Einšpiglová s tím, že udržují také tradici vlastní výroby. Především vyhlášené studené kuchyně.

Lahůdkáři z Astry slaví dlouhodobě velké úspěchys chlebíčky (v nabídce je okolo šesti druhů za průměrnou cenu osmnácti korun), bramborovým (100 g za 10 Kč) a pochoutkovým (100 g za 18 Kč) salátem. Klientela má v oblibě též mléčné koktejly, řízky, smažené karbanátky či květák, polévky.

Porubané kvitují, že mléčná jídelna není – ve srovnání s novými a stylovými podniky – moc drahá. Z jídelny a baru na opačné straně Hlavní třídy těšících se před lety podobnému renomé je současná kavárna a cukrárna. „Labužník, ten pro nás ani tenkrát konkurenci nepředstavoval,“ líčí Einšpiglová.

Ta však považuje za upadající stránku Hlavní třídy právě skladbu zdejších prodejen. „Když jsem tady chodívala s kočárkem, bývalo to lepší. Klasických obchůdků ubývá a může to být i otázkou výše nájmů pro jejich provozovatele. Přibývá jen vietnamských večerek či prodejen textilu,“ míní pamětnice.

NOVÉ PODNIKY A STÁLICE NA PORUBSKÉ "CHAMPS-ÉLYSÉES"

V PORUBĚ UŽ MŮŽETE JÍT I NA SUSHI. DO TSURI

Tsuri

● V květnu to bude rok, co se dole pod Hlavní třídou v obytném komplexu Nová Poruba otevřela restaurace Tsuri, která jako jediná v této lokalitě nabízí sushi a další kvalitní asijské jídla. Majitelem a šéfkuchařem je Jakub Lešek, který předtím pracoval pět let ve známém sushi baru Gokana v centru Ostravy, na zkušené byl i v Norsku. „Poruba je pro mě nejlepší obvod, tak jsem rád, že se nám daří s podnikem zaměřeným na sushi právě u Hlavní třídy a že si k nám lidé nacházejí cestu. Je vidět, že zde přibývá mladých lidí, kteří takovéto podniky vyhledávají,“ konstatoval Jakub Lešek.

KOBLIHY S DÍROU UPROSTŘED UMÍ V JUST DONUTU

Just Donut

● Donut neboli americká kobliha se u nás těší čím dál větší oblibě stejně jako hamburgery. Místo naší klasické koblihy s marmeládou uprostřed má uprostřed díru a polevu či ozdobný posyp na povrchu. Specializuje se na ně bistro Just Donut, které vzniklo v centru Ostravy, aby si pak také našlo cestu i do srdce Poruby. „Jsme na Hlavní třídě zhruba rok – chtěli jsme otevřít další podnik právě tady, protože se nám toto místo líbí více než nějaké shopping parky. Takže teď i v Porubě každý den od jedné hodiny ráno začínáme s přípravou, aby pak naši zákazníci dostali vždy čerstvé donuty,“ vyjádřil se Jiří Lux, majitel Just Donutu.

SKOČ DO POLE BUDE MÍT NEJVĚTŠÍ ZAHRÁDKU

Skoč do pole

● Zřejmě nejzajímavější novinka mezi podniky v lokalitě Hlavní třídy je bistro Skoč do pole, které se nachází vedle hlavní pošty a funguje přibližně čtvrt roku. Vstup je sice z ulice Čkalovovy, ale výhled z bistra je směrem na Hlavní třídu a na prostranství pod „kruháčem“. „Sázíme na čerstvé a kvalitní suroviny, máme otevřenou kuchyň, aby naši hosté viděli kuchaři pod ruce. Chystáme největší zahrádku v Porubě, kterou se otevřeme směrem k Hlavní třídě, chceme pořádat i farmářské trhy a další akce,“ nastínil majitel Skoč do pole Richard Mauler.

COKAFE NENÍ JEN KAVÁRNA, ALE I BISTRO

CoKafe

● Ollies, Ilvero, Na Kávičku nebo Cukrárna u babičky. Kaváren je na Hlavní třídě celá řada a další přibývají. Nejzajímavější z novinek je CoKafe, které původně vzniklo v centru Ostravy a jako druhý podnik stejného jména funguje v Porubě zhruba rok. „Nejsme jen kavárnou, ale i bistrem, takže denně děláme snídaně, lehká jídla k obědu, o víkendech nabízíme brunche. Baví nás to tady, lidi v Porubě jsou moc fajn,“ řekl Richard Mauler, který CoKafe provozuje a kromě něj má i zmíněný podnik Skoč do pole.

MLETÉ MASO V HOUSCE JE DOMÉNOU JACK`S BURGER BARU

Jack's Burger Bar

● Hamburgery jsou dnes moderní a dostávají se do jídelníčku mnoha restaurací. Jack's Burger Bar má ale na mnoha verzích mletého masa v housce postavený jídelníček takřka celý. A že mu tento koncept funguje, potvrzuje fakt, že po restauraci v centru Ostravy loni v listopadu otevřel i další podnik na Hlavní třídě kousek nad Alšovým náměstím. „Rozjelo se nám to tady dobře, ale s tím jsme počítali, protože Hlavní třída v Porubě je ideální místo v rámci Ostravy. Už se těšíme, až otevřeme i zahrádku, aby u nás našlo místo ještě více lidí,“ uvedl Jan Bendžala, šéf Jack's Burger Baru.

STÁLICE „LENINKY“, KTERÉ STOJÍ ZA TO NAVŠTÍVIT
● Výčet všech zajímavých podniků na Hlavní třídě by nevešel na tyto dvě stránky, proto ty další vezmeme už telegraficky. Na tankový Ostravar stojí za to zajít do Dudáka v horní části Hlavní třídy. Dobrou atmosféru mají kluby Rusty Bell Pub a El Amigo Muerto ve spodní části, nebo také Co kdyby… u Věžiček. Na pizzu a pivo z Beskydského pivovárku zajděte do Marné slávy pod Alšovým náměstím. Výbornou kávu i dezerty pak umí v Ollies kousek od „kruháčeL, nebo v podniku Ilvero, což je bývalý Labužník. Tankovou Plzeň a výborné jídlo pak nově nabízí i nová Viktorka, kterou najdete v administrativním objektu vedle Nové Poruby pod Hlavní třídou.