Nouzi při poptávce po brigádnících poznali před Vánoci ve skladech i spedičních firmách, ale dlouhodobě pomocná pracovní síla chybí v podstatě všude.

„Firmám už je zcela jedno, jestli jde o studenty nebo seniory, berou všechny. Nejlépe aby to byli lidé, kteří budou dělat na trojsměnný provoz, od pondělí do neděle a dvanáct hodin denně,“ popisuje běžnou poptávku firem jednatel agentury práce Job-centrum Radovan Burkovič.

Brigádníci chybějí napříč všemi obory ve stavebnictví, lehkém i těžkém průmyslu, ve službách.

Unikátní skener tvoří základ pro jedno z prvních Center digitalizace uměleckých, zejména výtvarných sbírek v České republice. Podobné zařízení vlastní pouze Národní knihovna v Praze.
Galerie výtvarného umění v Ostravě má unikátní skener

„Chtěli po nás třeba i pomocného pekaře a další zajímavé pozice, ale na některá odvětví jsme brigádníky zkrátka hledali marně,“ popisuje Burkovič s tím, že tato situace má pro samotné brigádníky jedno výrazné plus, a to rapidní zvyšování mzdy.

I 160 KORUN NA HODINU

Pryč jsou časy, kdy se pracovalo za padesát či šedesát korun, běžná mzda je dnes kolem sta korun na hodinu. „Když firma hodně spěchá, nabídne i 160 korun na hodinu. Ale třeba některé firmy pro udržení svých provozů točí právě jenom brigádníky,“ popisuje jednatel agentury práce nelehkou situaci i s kmenovými zaměstnanci.

Možná se na ni budou muset obrátit i v Dolních Vítkovicích (DOV), kam každoročně zavítá hodně přes milion návštěvníků, ale možná je nebude mít kdo provázet.

Ilustrační foto.
Vánoční nákupní horečka stoupá. Poptávka firem po brigádnících je obrovská

„Jsme s otevřenou náručí připraveni přijmout minimálně dvacet třicet lidí,“ říká mluvčí DOV Pavlína Copková, podle níž po obstojném létu nastává tradiční nahánění každé pracovní síly. Zájem je o recepční, průvodce, lektory výukových a vzdělávacích programů, ale i o animátory do divadla vědy.

A pomocnou sílu „za volant“ k asistentům přepravy či mezi informátory hledají i v ostravském dopravním podniku (DPO). V evidenci už mají 250 brigádníků a shánějí další. „Je vítán každý, kdo chce pro dopravní podnik jezdit i jinak než na hlavní pracovní poměr,“ říká ředitel DPO Daniel Morys, podle nějž je ale bezpečnost na prvním místě, proto i případný zájemce-brigádník musí projít „psychotesty“ a dalšími procedurami, které si však stejně jako potřebné kvalifikační náklady hradí sám. „Jsme připraveni přijmout neomezený počet lidí,“ dodává Morys s tím, že tito lidé přicházejí „na scénu“ ve chvíli, kdy už nelze využít kmenové zaměstnance.

Česko zpívá koledy v Ostravě, Alšovo náměstí v Porubě.
Koledy s Deníkem zazpívá také Markéta Konvičková