Tamní úřady však zatím na výzvy k jeho zadržení nereagovaly. „Stopa hledaného Petra Wolfa končí v Paraguayi. Tamní úřady jsme požádali o spolupráci. Nicméně, ty zatím nepřistoupily k jeho zadržení,“ řekla Deníku Lenka Sikorová z Policejního prezidia České republiky. O možném Wolfově pobytu v Paraguayi informovala Česká televize.

Petr Wolf byl v roce 2012 za zneužití jedenáctimilionové státní dotace z ministerstva životního prostředí pravomocně odsouzen k šesti rokům vězení a k pětimilionové pokutě. Spolu s ním odešla od soudu s podmíněným tříletým trestem a milionové pokutě i jeho manželka Hana. Wolf proces označil za politický, což soudci důrazně odmítli.

Obžalovaného přivedla ozbrojená vězeňská služba.
Mimořádná bezpečnostní opatření u soudu v Ostravě

„Po celém provedeném dokazování zastáváme jednoznačné stanovisko, že se o žádný politický proces nejedná. Šlo o zcela běžný kriminální delikt,“ uvedl předseda senátu Krajského soudu v Ostravě Miroslav Mucha.

ZMIZEL

Wolf po vynesení odsuzujícího rozsudku dělal vše pro to, aby nemusel za mříže. Přestal přebírat soudní obsílky, navrhoval také odklad nástupu do vězení. Počátkem ledna 2013 požádal soud o čtyřtýdenní lhůtu na vyřízení osobních, pracovních a rodinných záležitostí.

Krajský soud to ale odmítl a koncem ledna 2013 vydal příkaz k dodání do výkonu trestu. Po Wolfovi začala pátrat policie. Hledala na několika místech, mimo jiné se zaměřila na vilu v Ostravě-Petřkovicích, která patří Wolfovým. Svou pozornost upřela také na obecní byt v Ostravě-Mariánských Horách.

V něm byl tehdy Wolf hlášen k trvalému pobytu, navíc zde měla sídlo jeho firma, na kterou získal dotace z ministerstva životního prostředí. V hledáčku policie se ocitla také luxusní chata Wolfových v Beskydech. V únoru 2013 následoval evropský a o dva měsíce později mezinárodní zatykač.

Oprava dálnice D1, 29. dubna 2019 v Ostravě. Silničáři budou na ostravské dálnici následující tři měsíce. Zvlněnou vozovku vyfrézují a poté položí provizorní asfalt.
Přehled Deníku: kde potkáte na ostravské dálnici silničáře?

Do pátrání se zapojili takzvaní „Lovci lebek“. Informace o Wolfově pobytu se různily, mluvilo se o Střední či Jižní Americe, hovořilo se však také o Slovensku a dalších zemích.

K TÉMATU

JAK ŠEL ČAS
LEDEN 2012 – Krajský soud v Ostravě uznal Petra Wolfa vinným z trestného činu dotačního podvodu. Poslal jej na pět let za mříže a uložil mu milionovou pokutu. Jeho manželce vyměřil dvouletý podmíněný trest a pokutu dvě stě tisíc korun.
ŘÍJEN 2012 – Vrchní soud v Olomouci Petru Wolfovi v rámci odvolacího řízení trest zpřísnil na šest let vězení, zvýšil také pokutu, a to na pět milionů korun. Přísnější verdikt si vyslechla i jeho manželka. Dostala tříletý podmíněný trest a milionovou pokutu.
LEDEN 2013 – manželé Wolfovi začali splácet peněžité tresty. Soud vyhověl jejich žádosti, aby tak mohli učinit formou deseti splátek. Wolf uhradil půl milionu korun, jeho manželka 100 tisíc korun. Obě částky šly z jednoho bankovního konta.
LEDEN 2013 – Krajský soud v Ostravě vydal na Petra Wolfa příkaz k dodání do výkonu trestu.
ÚNOR 2013 – Krajský soud v Ostravě vydal na Wolfa evropský zatykač.
DUBEN 2013 – Krajský soud v Ostravě vydal na Petra Wolfa mezinárodní zatykač.
ZÁŘÍ 2013 – Nejvyšší soud odmítl Wolfovo dovolání.
ŘÍJEN 2013 – Petr a Hana Wolfovi uhradili poslední, desátou splátku peněžitého trestu.
SRPEN 2014 – Ústavní soud odmítl Wolfovu stížnost.
LEDEN 2015 – Petr Wolf žádá o milost, která byla o několik týdnů později zamítnuta.

Kdo je Petr Wolf?
Exposlanec Petr Wolf se do povědomí veřejnosti dostal v červnu 2008, kdy opustil poslanecký klub ČSSD a poté odešel i ze strany. Důvodem měly být údajné nedemokratické praktiky ve vedení ČSSD. O několik dnů později Wolf oznámil, že jej tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek během prezidentských voleb v únoru 2008 vydíral. Prý mu vyhrožoval, že pokud nepodpoří kandidáta Jana Švejnara, zveřejní závěry kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu, který měl odhalit nedostatky ve Wolfově firmě. O zhruba měsíc později se někdo vloupal do Wolfovy poslanecké kanceláře v Ostravě. Zmizel notebook a další věci. Pachatele se nepodařilo dopadnout a policie případ odložila.