Dvůr plný nedopalků, plivanců a moči. Sprosté nadávky a řev po celou noc. Nejen na to si přesně před rokem stěžovala řada obyvatel Hlavní třídy a k ní kolmé ulice Ľudovíta Štúra v Ostravě-Porubě. Ani po roce se ale situace příliš nezlepšila. Deníku to potvrdila Hana Gruberová, která na tomto místě bydlí.

„Vidíte to sami, sedí tady, popíjejí alkohol a neumí se chovat. Jsou tu v podstatě celý den. Od rána do rána. V noci hulákají na celé kolo a člověk tady nemůže v klidu spát. Kdyby zrušili ten obchod, kde všichni kupují pití, možná by se to zlepšilo," řekla pětašedesátiletá žena, která bydlí nedaleko večerky.

Dlouhodobý problém

Podle mluvčího porubské radnice Martina Otipky je to dlouhodobý problém, který má městská policie i Policie České republiky podrobně zmapovaný. „Obě složky dělají na místě časté kontroly a lidi, kteří tam popíjejí a dělají nepořádek, velmi dobře znají. Když je vykážou, za pár minut jsou zpět a pokračují v konzumaci. Podle informací, které máme k dispozici, se ve valné většině nejedná o bezdomovce, ale o nezaměstnané, kteří dny tráví popíjením alkoholu. Poruba nemá žádný nástroj, jak takové lidi z okolí dostat," informoval mluvčí s tím, že jedinou možností, kterou obvod s důvodů častých stížností občanů využil, je nepovolení předzahrádky před večerkou, kde se tito lidé scházejí.

Jsou opatření účinná?

Obyvatelům však přijde, že toto opatření radnice nestačí. „To, že tam nemají zahrádku na sezení, jim vůbec nevadí. Posadí se klidně na římsu protějšího domu nebo jen tak postávají před dveřmi obchodu," doplnila dále Gruberová.

Městská policie na místě stále provádí kontroly, nezaměstnaní a bezdomovci se ale hned po kontrole vrátí zpátky. „Podle informací vedoucího příslušné oblasti se problematika zlepšila, ale nepodařilo se ji zcela vyřešit. Strážníci zde i nadále provádí četné kontroly," řekla mluvčí ostravských strážníků Vladimíra Zychová.

S hulákajícími opilci se potýkají i v jiných obvodech 

Například v tom centrálním je ročně hlášeno kolem dvaceti přestupků rušení nočního klidu a pětatřicet přestupků, kdy dochází ke znečištění veřejného prostranství. „V prvním případě lze uložit pokutu až do výše pěti tisíc korun, v tom druhém až dvacet tisíc korun," podotkla mluvčí Moravské Ostravy a Přívozu Jana Pondělíčková. 

Řadu z těchto přestupků mají na svědomí také bezdomovci. Podle Pondělíčkové se v centrálním obvodu v součastné době pohybuje asi sedmdesát lidí bez přístřeší.