Jednu takovou buduje zakládající člen Provozu Hlubina Michal Štetiar také v Ostravě v Dolní oblasti Vítkovic a podobnou mají i v Praze.

„Kulturní čtvrť na Dole Hlubina budujeme už šestým rokem a hned brzy po začátku našich aktivit v dosud nerekonstruovaných budovách nám začalo být jasné, že dobrá dílna je základ všeho. Nechceme se tvářit, že jsme formu DIY dílny vynalezli my. Podobné prostory jsme poznali na různých místech zejména západní Evropy, jako jsou nezávislá kulturní či komunitní centra. To, co dřív dělali pankáči a ekologové někde v koutě, je teď prostě móda," popisuje důvod vzniku dílny Michal Štetiar.

Ten hned po maturitě začal pracovat v neziskovém sektoru, kde zůstal dosud. Sám se považuje spíše za hrdého řemeslníka než za umělce, který rád pracuje s kovy a dřevem.

„Baví mě držet v rukou skutečný výsledek své práce, který je navíc krásný a dobře slouží lidem," vypráví.

„Vždycky je lepší vybavení vyrobit z dostupných nerecyklovatelných materiálů, jako jsou třeba palety, které se staly docela trendem, nebo starý nábytek či železo, končící ve sběrně. Odpovídá to mému přístupu k životu, k ochraně přírody i úctě k řemeslné zručnosti. Ta se bohužel v posledních desetiletích spíše vytrácí," uvádí Michal Štetiar.

„Těší mě, když vidím, jak do naší provizorní dílny chodí mladí lidé vytvořit něco, co v prostředí panelákového bytu prostě sestavit nejde. Jsou to lidé, které baví vracet se k reálné, a ne virtuální práci a ke starým řemeslům. Nářadím vybavenou dílnu chceme plně otevřít na konci tohoto roku," uzavírá Michal Štetiar, který se těší na nové nápady, přicházející s novými lidmi.

Kateřina Čajanková