Je poslední dubnové úterý těsně před čtvrtou odpoledne a profesorka Miroslava Pavlínková z Matičního gymnázia mi krátce před návštěvou Klubu seniorů v Zábřehu představuje tři usměvavé hodinové vnučky 18leté studentky 3. A. Petru Nováčkovou a Anetu Horkelovou a o rok mladší Karolínu Pospíšilovou. Na návštěvu přišel i hodinový vnuk, 19letý Honza Sikora, který už studuje Vysokou školu báňskou.

KVÍZ JAKO ROZCVIČKA…

A protože seniorů je tentokrát jedenáct, sedají si vnučky a vnuk mezi ně a Irena Sekaninová, která společně se svým manželem projekt Hodinový vnuk v Ostravě organizuje, už rozdává kvízy.

Ten je tentokrát zaměřený na české filmy a herce a seniory viditelně baví. „Mám to na jazyku, vidím tu herečku před sebou. Manželka Luďka Munzara, no já si snad nevzpomenu,“ namáhá mozkové buňky 78letá Anežka Melichaříková. Hodinová vnučka Petra Nováčková se posadila vedle ní, ráda by poradila. Ale odpověď neprozrazuje, hlavně proto, že paní Melichaříková by chtěla na odpověď přijít sama. A tak se gymnazistka na svou „kvízovou parťačku“ pěkně usmívá a zkouší drobné nápovědy.

Utkání 26. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Sparta Praha, 28. dubna 2018 v Ostravě. Fanoušci Sparty.
Sparťané v Ostravě: prohra na hřišti, válka v hledišti. A škoda za 200 tisíc

„Jana, Jana, ale jak dál,“ přemýšlí nahlas důchodkyně. A to už nevydržím já, protože kvíz a ještě o hercích, je zajímavý, a zkouším nápovědu. Jemně poťukám tužkou na hlavu. Paní Melichaříková si mě chvíli změří s nedůvěrou, pak se usměje a rychle odpovídá: „Hlaváčová.“Když se v kvízu objeví otázka na Natašu Golovou a filmy, ve kterých hrála, tak si hodinová vnučka s paní Melichaříkovou tak trochu role vymění. „Jaké měla vlasy a se kterým hercem hrála?“ ptá se gymnazistka a důchodkyně si vybavuje podobu herečky a vzpomíná, kde všude hrála.

Tuto dvojici jsem si vybral náhodou, kvíz živě vyplňují i další senioři a jejich mladí pomocníci. Ti se rozesadili tak, aby se každý věnoval třem až čtyřem seniorům a mohli si vzájemně třeba i popovídat.

Když čte Irena Sekaninová odpovědi, většina důchodců s úsměvem pokyvuje, že odpověděli správně. Akorát u odpovědi, jakouže to pochoutku měla Marfuša ve filmu Mrazík přichystat pro svého ženicha, se na chvíli objeví pochybnosti. „Správná odpověď je husí jatýrka,“ odpovídá Irena Sekaninová. Dvě důchodkyně nahlas přemýšlejí, že se jim zdá, že spíše ta játra byla kachní. Na delší rozpravu čas není, protože se už vyhodnocuje další kvíz. V tom se objeví odpověď, že mezi hady patří i žararaka.

„To jste nějak popletli. Nic takového jsem v životě neslyšela, a že to je had?“ ozývají se senioři. Hodinová vnučka“ Aneta Horkelová rozjíždí internet ve svém mobilu a už hlásí, že to had je, dokonce jedovatý a žije někde v Brazílii. Šedesát minut strávených s hodinovými vnuky v DPS v Zábřehu uběhlo rychle.

Požár ve Vratimově ve společnosti FCC Česká republika 27. dubna 2018.
Páteční požár odpadu ve Vratimově hasiči uhasili až v sobotu večer

Obyvatelky DPS Lucie Vychodilová, Anna Muťková a Lenka Trokanová i Zdeňka Špačková (tu bylo při všech těch kvízech hodně slyšet), se usmívají a říkají, že jim návštěvy hodinových vnuček a vnuků dělají radost. „Člověk se rozptýlí, nemyslí třeba na některé starosti nebo ty smutnější věci. Tak se na ně vždycky moc těšíme,“ shodují se důchodkyně.

KDYŽ JEDEN MŮŽE POTĚŠIT DRUHÉHO…

Ta slova o tom, že se na návštěvy seniorů těší, slyším i od hodinových vnuků. „Někdy najdeme čas i na krátké popovídání. Hlavně ale hrajeme různé hry, připravujeme pro ně i nějaké ruční práce,“ říká Petra Nováčková.

Aneta Horkelová dodává, že bydlí s babičkou i dědou v rodinném domku: „S nimi si také často povídám, takže tady při těch návštěvách to vnímám podobně.“

Honza Sikora přiznává, že k projektu hodinový vnuk se dostal náhodou jako náhradník. „Chytlo mě to. Musím přiznat, že dříve jsem k důchodcům až tak hluboký vztah neměl. Tady jsem si jej ale postupně vybudoval a myslím si, že tento projekt je hodně dobrý krok ke komunikaci. K tomu, aby mladší generace pochopila tu, která se narodila o několik desetiletí dříve,“ míní 19letý student vysoké školy.

Aktivní Klub seniorů DPS Ostrava-ZábřehPřípravu na setkání hodinových vnuků se seniory v Ostravě mají na starosti manželé Ivan a Irena Sekaninovi. V DPS v Ostravě-Zábřehu jim s přípravou setkání pomáhají i Jana a Čeněk Knoppovi z tamního Klubu seniorů. „Domlouváme se s panem Sekaninou na programu, roznášíme mezi obyvatele DPS i křížovky, které nám chystá. Snažíme se připravovat ale i další zajímavé akce. Pořádáme například výlety, grilování, budeme mít i besedu s policisty,“ představila některé z aktivit předsedkyně Klubu seniorů Jana Knoppová.

Vítězný návrh
Vizualizace: Nový vstup do centra Ostravy bude vskutku netradiční
Místo nynější louky pod ulicí 28. října vznikne v Nové Vsi volnočasový park s in-line dráhou či workoutovými prvky.
Pomůže opětovnému spojení Nové Vsi park? Podívejte se, jak bude vypadat