Od září si v areálu společnosti ArcelorMittal nikdo nezapálí. V hutní firmě se 7,5 tisíce zaměstnanci jich nyní kouří kolem třiceti procent.

V areálu o rozloze 6,5 čtverečního kilometru mají vyhrazeno tři sta míst, mimo ně je kouření zakázáno. „Ta budou k 1. září zrušena a naše společnost se stane nekuřáckou," říká mluvčí společnosti Barbora Černá Dvořáková.

Jak vnímáte kroky v omezování kouření vy? Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

Zaskočen zřejmě nebude nikdo. Společnost svůj záměr vyhlásila už rok dopředu a zaměstnancům nabídla bezplatnou odvykací kúru. Pokud se ovšem kouřit odnaučí a vydrží nejméně rok.

„Zatím máme odvyknutých asi padesát kuřáků, další se stále hlásí. Umožnili jsme to i agenturním zaměstnancům, kteří u nás pracují alespoň půl roku a doporučí je jejich nadřízený," doplnila Černá Dvořáková.

Sama podobné problémy řešit nemusí, je nekuřačka, jak o sobě prozradila. „Také vedení to bere vážně. Například ředitel pro výrobu se rovněž přihlásil do odvykací kúry a už několik měsíců nekouří," podotkla.

Nemocnice

Místo, kde kouření bylo ještě donedávna snad nejvíce do očí bijícím nešvarem, jsou nemocnice. Hloučky dýmajících pacientů v erárních županech, posedávajících po lavičkách, byly typickým obrázkem, zejména v období návštěv. I ony zmizely. Ale ne úplně.

„Nyní máme ve venkovních prostorách areálu nemocnice jen tři místa, kde se smí kouřit. Jsou umístěna za pavilony tak, aby kuřáci nebyli na očích a nikoho neobtěžovali. Tam se scházejí jak pacienti, tak i zdravotníci," popisuje Radka Miloševská poměry ve Vítkovické nemocnici.

I když připouští, že i nyní občas potkají pacienta, který schovává v ruce cigaretu, i mimo tato tři místa. Stačí prý ale napomenutí, a navíc se to stává spíše ojediněle.

„Vevnitř se nekouří nikde. Venku tomu ale nelze úplně zabránit," říká také mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný. A někdy ani vevnitř. Ostatně o zapálené cigaretě přímo na nemocničním pokoji se spekulovalo loni v souvislosti s těžce popálenou pacientkou v Městské nemocnici v Ostravě.

Restaurace

To v hospodě je to jinak. Tam k pivu odedávna patří „cigáro". Jak kde.

Přibývá i těch, které mění zažité zvyky. A jestliže se v parlamentu dohadují, zda v restauracích kouření zakázat, či ne, někde už mají jasno. „U nás se nekouří už dva měsíce," říká Milan Beneš, který provozuje obecní restauraci U krokodýla v Kozmicích na Hlučínsku. Zpráva o tom, že se v typické venkovské hospodě nebude smět kouřit, způsobila v závěru loňského roku mezi místními mírný rozruch. Nyní už si podle Beneše zvykli.

„Hodně lidí už přestalo kouřit. To byl jeden důvod. A další byl ten, že dost lidí si cigarety balí. Z toho je neskutečný smrad. Nedalo se to ani vyvětrat. Spousta lidí sem kvůli tomu ani nechodila," vysvětlil, co jej k tomuto rozhodnutí přimělo.

Sám je totiž také kuřák a s ostatními se schází u cigarety venku na terase. A nelituje.

„Na tržbách jsme to nepoznali, spíše naopak. Teď se u nás zastaví více lidí na oběd nebo o víkendu z procházky i rodiny s dětmi," dodává. Prý si to pochvalují i kuřáci, kteří na svou hospůdku nezanevřeli. Nyní, když musí za každou cigaretou ven, neprokouří tolik, co dříve.