Jaká je podle mladých lidí stavba, která přiláká turisty a zviditelní Českou republiku v zahraničí? Třeba originální a moderní stavba stezky nad vodou?

Právě model ony stezku nad vodou z vlnité lepenky postavil osmnáctiletý Jan Pytlík ze Střední průmyslové školy stavební v Ostravě.

„Každé odpoledne po dobu tří měsíců vyráběl a lepil, až vzniklo dílo, které se bude ucházet o přízeň poroty v 11. ročníku soutěže Stavby z vlnité lepenky. Konkurence je veliká soutěže se účastní třicet škol," uvedla vyučující Silvie Kempová, která má Honzovu stavbu na starosti.

Vysloužilý havíř Zikmund Novák s pamětní medailí a snímkem své rubáňové osádky z Dolu Jan Šverma.
Příběhy našich sousedů: havíř prozradil žákyním i lumpárny z dětství

Účastníci soutěže museli pro výrobu využít pouze vlnitou lepenku, tedy ekologický obalový materiál, nesměli žádnou stávající stavbu kopírovat, a museli mít nápad a moderní přístup. Na mladé stavaře a stavařky čekají ceny v hodnotě 40 tisíc korun. Letošní novinkou je hodnocení v kategorii Nejlepší obal z vlnité lepenky na soutěžní stavbu.

„Jestli se Honzova stavba umístí na nějakém místě a jeho úsilí bude korunováno vítězstvím, to se dozvíme v červnovém finálovém kole, kdy porota udělí celkem čtyři ocenění," dodala Silvie Kempová.

Cílem celého projektu je poukázat na ekologické výhody vlnité lepenky používané k výrobě obalů. Vlnitá lepenka nezatěžuje životní prostředí, je ekologicky zcela nezávadná a stoprocentně recyklovatelná.

Na cvičení Safeguard 2015 předvedla jednotka sedmdesáti záložáků střežení objektu ostravského letiště. Ilustrační foto.
Příprava k obraně státu v Ostravě? Učitelé jsou pro, žáci to berou jako hru