V rámci dne otevřených dveří si mohli návštěvníci prohlédnout rekonstruované objekty Dolu Alexander, kterým se říká hornické Versailles.

Podobné akce, kterou uspořádal správce dolu – Státní podnik DIAMO starající se o zavřené šachty na Ostravsku – se konají zcela výjimečně.

Důl Alexander byl založen v roce 1896. Těžba uhlí začala roku 1898 a skončila v roce 1992. Některé části areálu jsou prohlášeny za kulturní památku.

„Pocházím z hornické rodiny, můj otec byl horník. Bydlím kousek odtud. Historie mě zajímá, proto jsem se tady šel podívat. Jsou tu opravdu krásné věci. Něco si nafotím,“ uvedl například Milan Humplík.

Den otevřených dveří si nenechal ujít ani Petr Jelínek, který přivedl i svého synovce. „Celý život dělám v hornictví. Synovec projevil přání, jít se mnou. Tak jsem ho vzal,“ uvedl Jelínek.

Hornické Versailles. Tak se přezdívá těžní budově Jámy Alexander II stojící v Kunčičkách a pyšnící se jedinečnými architektonickými prvky.
Rodinná šachta a těžká havířina, vzpomíná pamětník na Důl Alexander

Návštěvníci využili také mimořádnou příležitost vystoupat po kovové konstrukci na těžní věž větrní jámy Alexander č. 2 vysokou třicet metrů. Náročný výstup ale rozhodně nebyl pro každého

„Výšky mi nedělají dobře. A když vidím, jak je to příkré, raději se bez toho obejdu,“ prohlásil Jaroslav Adámek.

Organizátoři připravili i promítání filmů a výstavu fotografií s hornickou tématikou. K vidění byly také obrazy a sochy zapůjčené z Národního památkového ústavu. Nechyběly ani autentické geodetické přístroje, důlní kompasy a další předměty.

Na děti čekala soutěž v poznávání hornických předmětů.

Rakovina trápí Andreu podruhé během čtyř let, teď už je po chemoterapii a čeká na vhodného dárce kostní dřeně.
Bojovnice s rakovinou: Dárcovství kostní dřeně okolí nezná či nechápe
Odročené hlavní líčení s Petrem Kramným u okresního soudu v Ostravě.
Kauza Kramný pokračuje: na lavici obžalovaných tentokrát usedne novinář