Podle podrobného soupisu živností z roku 1834 jich tady bylo dvanáct, v Přívoze a Nové Vsi po dvou a v Čertově Lhotce (Mariánských Horách) jeden.

Nejstarší hospody

Ale známe i starší hospody. V listinných záznamech z roku 1268 je zmínka o hospodě patřící benediktinským mnichům. Stávala nedaleko Slezskoostravského hradu. Ve Vítkovicích byla známá hospoda zvaná Dědičná rychta, jeden z posledních domů někdejší malé vesničky, který na původním místě najdeme i dnes. Bývalo tady skutečně fojtství, průkazný záznam je z roku 1357.

Moravská Ostrava měla takzvané propinační právo umožňující šedesáti čtyřem velkoměšťanům vařit pivo a nabízet ho ve vlastních domech. Nejstarší obecní hostinec se jmenoval U zeleného stromu. Byl postaven v roce 1779 na místě někdejší hospodářské usedlosti poštmistra Jiřího Foltina, zhruba na místě hotelu Palace, připraveného v současné době ke zbourání. Sloužil pro potřeby haličských honáků dobytka. V roce 1873 měl hostinec U zeleného stromu největší hodnotu z veškerého městského majetku přes třicet šest tisíc zlatých.

Centra politiky

Když roku 1848 přečetl purkmistr Karel Farník z ochozu moravskoostravské radniční věže císařův příslib konstituce, vznikla k udržování pořádku národní garda a její členové pilně cvičili pochodování i střelbu. Večer pak únavu zapíjeli v hospodě U Kudělků, která později dostala přiléhavější název U národního gardisty.

Prastarou přívozskou krčmu vedl podle záznamů z roku 1662 místní fojt. Jedna z nejstarších přívozských hospod se jmenovala U císaře rakouského a stála vedle bývalé radnice u ústí dnešní Zákrejsovy ulice. Po roce 1850 ji provozoval Josef Weiss. Prostranství před hostincem sloužilo k předvádění uměleckých produkcí kočovných divadelníků a cirkusů.

Zajímavá byla jiná přívozská restaurace U Dlouhých v dnešní Sokolské ulici. Majitelem byl Karel Dlouhý, jinak zanícený český vlastenec, který ji otevřel v roce 1892. V silně poněmčeném Přívoze to byl druhý hostinec, který patřil ke střediskům českého společenského života. Sídlil zde například čtenářský spolek Národní jednota. Restaurace stejného jména a na stejném místě je v provozu i dnes.

Zábava i vzdělání

Když se v Ostravě usídlila kočovná divadelní společnost Aloise Janovského, odehrála do roku 1914 čtyři sta padesát představení. Například i v mariánskohorském hostinci U koule, který stával u ústí ulice Přemyslovců. Německé divadelní společnosti zase hrávaly v hostincích Pod lipou, U hroznu, na Staré střelnici. České plesy, recitační večery včetně ochotnických představení souboru Omladina se po roce 1869 odbývaly pro velký zájem v sále Strassmannova pivovaru, který stál v Pivovarské ulici, někdy ale také v hostinci U Nováků. V roce 1866 se hrávalo divadlo v hostinci U Foldynů ve Velké ulici (německy). V témže roce se hrálo několik českých divadelních kusů v hostinci U hroznu.

V hospodě U Kubaly, která stávala v blízkosti dnešního nádraží Ostrava-střed, se konávaly schůze horníků; poprvé tam promlouval Petr Cingr. Byl zvolen delegátem sjezdu horníků v severních Čechách. Po jeho návratu byla svolána do už zmíněného hostince U koule v Mariánských Horách schůze. V sále a na zahradě se tísnilo pět tisíc horníků.

Právě tady byl založen vůbec první místní odborářský spolek Prokop. Hostinců, kde se „dělala politika i kultura", bylo v našem městě několik desítek a nelze je všechny vyjmenovat.