Jde o zkušeného a drzého podvodníka, jenž klidně vystupoval pod svým pravým jménem. Ubytování si objednával na firmu, která o jeho aktivitách neměla ani tušení. Pak bez zaplacení zmizel.Takto se například ubytoval v několika hotelích v Brně, Pardubicích, Hradci Králové či Jihlavě. Zkušenosti s ním budou mít zřejmě i další zařízení.

Přestože se bez jakýchkoliv okolků ubytovával pod svým pravým jménem, dlouho jej nebylo možno dopadnout. Policisté ho hledali několik měsíců, tento týden se rozhodli požádat veřejnost o pomoc při pátrání. Pouť Jana Č. nyní skončila v Praze.

Hromadná nehoda aut na D56.
Hromadná nehoda aut na D56 z Frýdku do Ostravy, pro zraněné letěl vrtulník

Jak to dělalO jeho praktikách v rámci policejní výzvy informoval policista Bohumil Malášek. „Osloví hotel s požadavkem na opakované ubytování. Má jedinou podmínku. Poskytnuté služby podmiňuje vystavením faktury a jejím následném proplacení ve stanoveném termínu. Zašle elektronickou objednávku jménem firmy, která o jeho počínání nemá žádné tušení. Při sjednání platebních podmínek pamatuje na delší splatnost faktury. Jakmile se přiblíží splatnost první faktury, přesně podle plánu pobyt v hotelu ukončí,“ uvedl Malášek s tím, že podvodník vzápětí zamířil do dalšího hotelu, kde se prezentoval navlas stejně.

Jan Č. je podle policistů zkušený podvodník i v dalším oboru. „V minulých měsících inzeroval na internetových portálech různé zboží. Dopředu si nechal zaplatit, zboží ale nedodal a s kupujícími přestal komunikovat. Zatím se mu podařilo prokázat téměř dvě stě padesát případů se škodou více než půl miliónu korun,“ uvedl Malášek.