Nepočítáme-li rozsáhlou průmyslovou zónu, skládá se Hrabová ze dvou částí – sídliště Šídlovec na severní hranici obvodu a z mnohem rozsáhlejší zástavby s rodinnými domy na jihu. Ačkoliv sídliště své náměstí má, jako o centru obce se v tomto případě nedá mluvit. Hrabové zkrátka centrum historicky chybí.

A to se má změnit. Už jen proto, že Hrabová se bude podle předpokladů nadále výrazně rozvíjet.

„Podle územních studií může v Hrabové vyrůst až několik set rodinných domů,“ avizuje starosta Igor Trávníček.

„Přibude tedy spousta nových obyvatel, navýší se potřeba kulturního, společenského a sportovního vyžití. Nechceme, aby z nově zastavěných míst byly satelity bez zázemí,“ myslí starosta na budoucnost.

Muž byl za vraždu družky odsouzen k sedmnácti rokům vězení.
Za brutální vraždu družky, matku čtyř dětí, půjde muž na 17 let za mříže

NEPŘEHLÉDNĚTE V pátečním tištěném vydání Moravskoslezského deníku, v unikátním seriálu Jak jsme žili v Československu, najdete historické fotografie z Hrabové.

Nové centrum, pracovním názvem označováno za „nové srdce Hrabové“, má vzniknout v místě kolem současného úřadu. Ohraničeno bude ulicemi Paskovskou a Domovskou, kde před více než čtyřiceti lety jezdily tramvaje. Jisté už je, že za úřadem bude stát nová mateřská škola, a v podobě jeho přístavby vyroste i kulturní dům.

HRABOVÁ ŠETŘILA

Co dalšího vznikne v novém centru Hrabové, které má dnes podobu osamoceného úřadu? To je zatím opředeno rouškou neznáma. „Jsme ve fázi, kdy se vytváří architektonický návrh, kdy proběhne diskuze s občany,“ přibližuje starosta Trávníček s tím, že na tvorbě centra se podílí i studenti stavební fakulty VŠB TUO podílí Začít se stavbou by se mělo v příštím roce, do pěti let by měla být první etapa hotová.

Budova Ekonomické fakulty Vysoké školy báňské - Technické univerzity Ostrava v centru města.
Rozdělená Ostrava: Další rána pro centrum města, Ekonomka se stěhuje do Poruby

„Obec dlouhá léta šetřila a má úspory. Pro celou vizi centra jsou ale zcela jistě nedostačující. Pohybujeme se spíše ve stovkách milionů korun. Jen školka vyjde na čtyřicet milionů a přístavba pro kulturní dům na dvacet,“ propočítává starosta, který spoléhá i na podporu města. „V těchto případech obvodům většinou vychází vstříc a na investicích se z větší částí podílí. Na to budeme spoléhat,“ neskrývá starosta Hrabové.

V dalších fázích by se pak mělo zkulturnit i okolní prostranství úřadu, vznikne před ním jakási piazetta s kašnou a mezi úřadem a hřbitovem spousta drobnějších úprav – dětské prvky, terénní vlny, parková zeleň, či různé umělecké a geometrické tvary.