Rozsáhlé revitalizační práce podél ulic Horní a Dr. Martínka v Ostravě-Hrabůvce už jsou v plném proudu. V první etapě tam místní radnice realizuje nové náměstí Jih a už v loňském roce vzniklo tolik potřebné parkoviště před poliklinikou.

Líbí se vám návrh parku s jezírkem? Hlasovat můžete v anketě pod článkem.

„Stavební práce na náměstí Jih budou stát asi 80 milionů korun,“ připomněl místostarosta Ostravy-Jihu Jan Dohnal s tím, že výstavba by měla skončit na začátku příštího roku.

Poté se počítá s úpravou prostranství kolem objektu Savarin, které přesáhnou deset milionů korun. A v roce 2021 dojde k oživení prostranství mezi ulicí Dr. Martínka a školní budovou s hřištěm v Klegově ulici. Právě tam se počítá s výstavbou volnočasového jezírka.

Ubytovna Soiva v Ostravě Zábřehu (na ulici Hulvácká 2497/8), 27. srpna 2019 v Ostravě.
Ostravská ghetta: SOIVA? Zoufalství slušných žijících s nepřizpůsobivými!

„Projekt Jezírko má za cíl navázat na tamní revitalizaci, změnit trasu chodců, vytvořit místo pro klid, posezení a relaxaci, a nabídnout zvýšenou atraktivitu prostoru,“ vysvětlil pro Deník mluvčí města Petr Havránek. Tuto část revitalizace totiž hradí magistrát.

OBAVY Z VÝTRŽNOSTÍ

V prostoru jezírka budou provedeny terénní úpravy, vysázena nová zeleň i květnatá louka, bude realizována přípojka vody a elektřiny, postaví se zídka, osvětlení a lavičky.

„Předpokládaná cena realizace ze studie je zhruba osm milionů korun,“ přiblížil Havránek, podle něhož budou provozní náklady na provoz jezírka minimální. Plánovaná výsadba v jezírku má totiž zajistit vysoký stupeň autoregulace a samočisticí schopnost.

Tamní obyvatelé však z připravované investice nemají žádnou radost. Na veřejném projednávání se proti projektu ohradili, a to i v druhém zvažovaném místě u restaurace Kozlovna U Ježka. Obávají se v rozporu s plánovaným přínosem projektu zhoršení životních podmínek i okupování jezírka nepřizpůsobivými občany a pobudy.

Rozsudek si přišlo vyslechnout sedm z osmi obžalovaných.
Nevinni! Soud osvobodil exradní Ostravy-Jihu kvůli 12 let staré zakázce

„Opět se někteří zadarmo vykoupou,“ obává se Markéta Gabrielyová. „Vyloženě výsměch obyvatelům Jihu!“ míní Jan Šarino a další navrhují opravit spíše chodníky a silnice nebo realizovat méně nákladné projekty. Ostrava s vybudováním jezírka počítá v rámci adaptační strategie na změnu klimatu.

V poslední fázi revitalizace, s níž se počítá od Horní ulice až ke kostelu u sjezdu na Místeckou, bude revitalizován prostor právě mezi kostelem a restaurací Savarin. Tato fáze bude stát dvanáct milionů korun.