Vstupné se nebude platit na hradech a zámcích, v galeriích, rozhlednách a dalších atraktivitách zapojených do projektu. Jejich seznam je na webové stránce www.vstupyzdarma.cz.

„Zdarma budou největší turističtí tahouni, ale i méně známé atraktivity. Mezi šedesátkou zapojených turistických cílů najdete Svět techniky v ostravských Dolních Vítkovicích, Landek park, Stezku Valaška na Pustevnách, Rozhlednu Praděd, Flascharův důl na Odersku, zámek ve Slezských Rudolticích nebo třeba hrad Starý Jičín,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška.

Osoblažská úzkokolejka.
VIDEO: Co má společného Harry Potter a Moravskoslezský kraj? Budete se divit!

Zdarma budou i vstupy ve všech krajských příspěvkových organizacích, mezi které patří například hrady Hukvaldy a Sovinec, zámky v Bruntále a Kuníně, Kosárna Karlovice nebo například Galerie výtvarného umění v Ostravě. 

Zapojeným atraktivitám vstupné zdarma vykompenzuje Moravskoslezský kraj.

Výletní místa Opavska a Bruntálska:

„Výši příspěvků pro provozovatele jednotlivých atraktivit určí jejich tržby ze vstupného z minulého roku. Necháme si předložit tržby za září a říjen roku 2019 a tuto částku navýšíme o 15 procent,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro cestovní ruch a regionální rozvoj Jan Krkoška s tím, že v případě malých atraktivit s tržbami do 55 tisíc korun bude bonus 30 procent. Takto kraj rozdělí přes 30 milionů korun.

„Osobně jsem hovořil s mnoha provozovateli atraktivit a řadu míst jsem navštívil. V květnu a červnu byl rozdíl v návštěvnosti ohromný a ani letní měsíce ztráty nenahradí. I z jejich strany vzešly návrhy na podobnou akci, která náš kraj odliší od zbytku České republiky. Tímto bych chtěl také všem provozovatelům poděkovat za jejich zapojení do projektu,“ uzavřel náměstek hejtmana Jan Krkoška.

Turistické cíle v Moravskoslezském kraji: