Městská policie zvýšila dohled na třech nejfrekventovanějších hřbitovech, a to ve Slezské Ostravě, Svinově a Vítkovicích. Opatření se týká každé středy v době od 10 do 14 hodin. Stalo se tak na základě požadavku Rady seniorů statutárního města Ostravy.

„Jsme moc rádi, že nám město vyšlo vstříc. Ten výběr nebyl učiněn náhodou. Vytipovali jsme hřbitovy, které jsou rozsáhlé a nacházejí se mimo zabydlenou lokalitu. Senioři převážně vdovy si stěžovali, že mají strach chodit na hřbitov,“ řekla Deníku Marie Návratová, členka Koordinačního centra seniorů v Ostravě a současně členka Rady seniorů statutárního města Ostravy.

Jak dodala, se seniory je takřka v každodenním kontaktu. „Přihlásily se mi paní, že je na hřbitově přepadli. Jedné vzali kabelku, té druhé se podařilo utéct,“ uvedla Marie Návratová.

Ženy se podle ní bez doprovodu vydávají na hřbitov jen zcela výjimečně, většinou chodí ve skupinkách. „Například ve Slezské Ostravě je areál velmi rozlehlý, kdyby se tu něco stalo, tak se pomoci nedovoláte,“ řekla Marie Návratová.

Jak dodal její kolega Jiří Kovář, který je výkonným místopředsedou Koordinačního centra seniorů v Ostravě a také členem Rady seniorů statutárního města Ostravy, přítomnost strážníků na hřbitovech je velmi důležitá.

POCIT

„Člověk se hned cítí bezpečněji, když ví, že tu někdo je,“ řekl Jiří Kovář s tím, že pokud by se návštěvník ocitl v krizové situaci, může si křikem přivolat pomoc. Další variantou například při spatření podezřelého člověka je vytočení tísňové linky městské policie 156. Strážníci hlídkující na hřbitově během několika sekund dostanou informaci z operačního střediska a mohou okamžitě zasáhnout. „Dneska už má prakticky každý senior mobilní telefon, takže i tohle je řešení,“ dodala Marie Návratová. Zprávu o středečních bezpečnostních opatřeních na vybraných hřbitovech se Koordinační centrum seniorů v Ostravě snaží rozšířit i mimo svou členskou základnu. „Chceme, aby o tom věděli všichni ostravští senioři,“ řekl Jiří Kovář, který si dosavadní spolupráci se strážníky pochvaluje. „Zatím jsme velmi spokojeni. Strážníky můžeme jen chválit. O tom, zda opatření bude dále pokračovat, se budeme bavit v červnu na další Radě seniorů statutárního města Ostravy,“ uzavřel Jiří Kovář.

CELÝ ROK

Podle mluvčího ostravské městské policie Michala Marša se strážníci problematice bezpečnosti na hřbitovech věnují v rámci hlídkové služby celý rok. Ve vybraných termínech, jako jsou Dušičky nebo Vánoce, dohled zvyšují, nyní se tak na vybraných hřbitovech děje i v průběhu středečních dnů od 10 do 14 hodin.

„Na klid a veřejný pořádek v okolí ostravských hřbitovů dohlížejí strážníci po celý rok. Zaměřují se zejména na eliminaci krádeží věcí ze hřbitovů a kapesních krádeží. Náležitou pozornost věnují rovněž pohybu podezřelých osob kolem zaparkovaných vozidel. Přijaté opatření by mělo dále přispět ke zvýšení pocitu bezpečí seniorů,“ uvedl Maršo.

Ilustrační foto.
Kde končí ostravský odpad? Téměř polovina se znovu využije