„Lidé už se ptali, kdy hřiště konečně otevřeme. Vím tedy, že o něj bude zájem,“ řekl ředitel ZŠ Bohumínská ve Slezské Ostravě Radek Pollo.Nedávno tady slavnostně otevřeli nové venkovní hřiště, kde je možné hrát tenis, odbíjenou, košíkovou či malý fotbal.

Sloužit bude nejen místním školákům, ale odpoledne za mírný poplatek také veřejnosti. Radnici na jeho vybudování přispěla jedním milionem korun Nadace ČEZ.

Podobná sportoviště Ostravany lákají. Například v Koblově, kde hřiště postavil obvod před rokem a půl, je stále plno. Najít volný termín hlavně v sobotu či v neděli je problém.

„Objednávek máme plno. Kdo si chce jít zasportovat o víkendu, musí si místo zamluvit i měsíc předem,“ zmínil správce multifunkčního hřiště Josef Hlaváček. Nejčastěji si sem lidé chodí zahrát tenis a nohejbal. Za čas, který tu stráví, nic neplatí.

„V obvodu už máme tři taková hřiště. Nechceme zůstat jen u těch, další plánujeme. Lidé o ně mají zájem. Vyhledávají věci, které jsou gratis,“ uvedl radní Slezské Ostravy Radomír Mandok.

Hřiště si přejí také lidé z menších ostravských obvodů. Například v Proskovicích chybělo dlouhá léta. Letos se ho místní dočkají.

„Podařilo se nám získat dotaci z Evropské unie. Hřiště bude sloužit hlavně proskovické základní škole, která doteď žádné neměla. Přístupné bude ale i pro veřejnost,“ informovala starostka Proskovic Marie Matějová. Hřiště je určeno pro míčové hry, část je vyčleněna pro menší děti, které tam budou mít třeba pískoviště nebo skluzavku. „Konečně budou mít rodiče s dětmi místo, kde mohou trávit volný čas,“ dodala Matějová.

O další hřiště usilují také v Mariánských Horách. Obvod požádal o dotaci Nadaci ČEZ. „Zatím nám to nepřiklepli. Ale doufáme, že peníze nakonec získáme,“ sdělila starostka obvodu Mariánské Hory a Hulváky Liana Janáčková. Nejvíce hřišť tady mají v lokalitě opraveného sídliště na Fifejdách, další vzniklo loni v Hulvákách. „Tady se nám to trochu vymklo kontrole. Bohužel se tady scházejí výrostci a místo hraní hřiště ničí,“ posteskla si Janáčková.

V Porubě se díky grantům podařilo v posledních letech vybudovat hned několik víceúčelových hřišť u základních škol, které může využívat i veřejnost. Také menší děti si mohou chodit hrát do zahrad mateřských škol. „Ta jsou přístupná veřejnosti každý všední den odpoledne a celodenně o víkendech, a to i v době letních prázdnin. Cílem projektu je zajistit veřejnosti více bezpečných hracích ploch v lokalitách, kde chybí klasická dětská hřiště,“ popsala mluvčí porubské radnice Petra Špornová.

Většina nových hřišť v ostravských městských obvodech mají svého správce. Ten dohlíží na dodržování návštěvního řádu a hlídá hřiště před vandaly.

IVA HAVLÍČKOVÁ
TEREZA KRUMPHOLZOVÁ