Důvodem úprav byly desítky stížností na přemíru hluku, které loni zejména po Oldies festivalu dorazily na magistrát, obvodní radnice a městskou policii. „Hledáme rozumný kompromis mezi bavícími se návštěvníky oblíbených akcí a rezidenty, kteří se chtějí vyspat. Zkrátili jsme proto dobu pro konání jednotlivých akcí, žádná z nich už nemůže trvat do tří do rána. Maximální limit je nastaven do druhé hodiny ranní. Situaci budeme samozřejmě monitorovat i letos,“ řekl ostravský primátor Tomáš Macura.

NA TŘICET STÍŽNOSTÍ

V mnoha případech však nejde o samotnou délku produkce, jako o její sílu.

Byť akce musí skončit nejpozději do dvou hodin, do té doby je mnoho lidí proklíná. Nejen na sociálních sítích se tato debata opět vyrojila v závěru uplynulého týdne, kdy se v tradiční festivalové lokalitě Dolních Vítkovicích konal pátý ročník festivalu elektronické taneční hudby Beats for Love. Zatímco někteří si pochvalovali, že v centru města po letech hluku konečně měli klid pořadatelé totiž otočili stage směrem do areálu jiní nesouhlasili. „Děti nemohou spát. Klepou se nám skleničky. Cítím otřesy.“ Podobných komentářů z různých částí Ostravy se objevila opět spousta.

Ilustrační snímek. Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Dokládají to i oficiální stížnosti občanů. Městská policie jich obdržela 22, magistrát šest a několik i radnice Moravské Ostravy a Přívozu.

„Všichni oznamovatelé byli poučeni o tom, že festival je povolený a vztahuje se na něj výjimka z takzvané protihlukové vyhlášky,“ uvedla Michaela Michnová z úseku prevence a propagace Městské policie Ostrava (MPO). Dodala, že pokud by lidé pojali podezření na překročení hlukového limitu, mohou tento podnět oznámit na hygienickou stanici s naměřenými hodnotami přístroje, který MPO používá.

Nehoda autobusu s tramvaji ve Vítkovicích.
Stop zlehčování karambolů! Dopravní podnik se rázně ohradil proti kalendáři

ZPŘÍSNĚNÍ PODMÍNEK?

Pokud je však hladina hluku v normálu, jiné řešení není. Nebo ano? „Počkáme ještě na Colours, vyhodnotíme poznatky i reakce veřejnosti a budeme případně navrhovat další úpravy obecně závazné vyhlášky. Osobně budu nejspíš pro další zpřísnění podmínek,“ předpokládá primátor. Ke kompenzacím, které město poskytovalo před lety a jež spočívaly ve „volňáscích“ a dalších výhodách, se ale nyní nechystá.

Nevrlost v uplynulých dnech necítili jen Ostravané. „Nevím, jaká byla úspěšnost a návštěvnost (festival navštívilo odhadem na čtyřicet tisíc návštěvníků, pozn. red.), vím však, že jsem i o svátcích a víkendech pracující člověk, který vstává ve čtyři hodiny a že od nás nejsem sám, kdo do dvou hodin do rána byl nucen poslouchat nadmíru hlučnou produkci z tohoto festivalu,“ napsal redakci Deníku Petr Vavrečka z Řepiště.

Právě tím směrem tedy k vysokým pecím bylo pódium otočené, aby „uchránilo“ obydlené části Ostravy. „Bezplatná hudební pozvánka“ však letěla i na druhou stranu, k obyvatelům 16 kilometrů vzdálené Orlové. „Nejdřív jsme si mysleli, že je zase bouřka. Pak nám to, i díky světelným paprskům na nebi, došlo,“ zmínila další čtenářka.

Oldřich Burian byl mezi posledními, které záchranáři před dvaceti lety z lokality Žabník evakuovali. Jak ukazuje, cítil se na půdě svého domku v bezpečí, a navíc měl nafukovací člun.
"Velká voda přišla bleskově," vzpomíná na rok 1997 Oldřich Burian ze Žabníka

Pohledem organizátorů festivalů
Kamil Rudolf, ředitel Beats for Love (5. – 8. 7. 2017)

Domnívám se, že letos bylo hluku určitě méně než vloni. Pomohlo tomu i to, že velké stage (scény) byly namířeny na neobydlenou část Dolních Vítkovic. Po 22. hodině jsme navíc ubírali hlasitost o deset procent, čímž jsme si zase vysloužili kritiku návštěvníků. Myslím si, že nejen hudební akce v Ostravě jsou natolik výjimečné a přispívají k rozvoji turistického ruchu v regionu, že bychom na těch několik dnů mohli být tolerantnější.

Jiří Sedlák, mluvčí Colours of Ostrava (19. – 22. 7. 2017)

Dodržujeme vyhlášku města, která hovoří jasně o rušení nočního klidu. Proto včas končíme venkovní produkce. Pódia stavíme zásadně tak, aby se zvuk šířil z areálu do obydlených částí co nejméně. A pokud se v průběhu letošního festivalu najdou jedinci, které budeme možná trochu rušit, tak se už předem moc omlouváme. Věřím, že to bude pro všechny únosné.
Ptal se: Břetislav Uhlář

Sloní mládě v ostravské ZOO.
Slonímu klukovi mateřské mléko chutná