V důsledku tohoto onemocnění vyhledalo lékařskou pomoc přes osm tisíc lidí.

Podle hygieniků byl skutečný počet podstatně vyšší. „Jednalo se sice vesměs o sporadická onemocnění, v menší míře o rodinné výskyty s postižením několika osob, byly však zaznamenány i menší hromadné výskyty,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje Helena Šebáková s tím, že nejčastějšími původci akutních průjmových onemocnění jsou bakterie salmonely a kampylobaktera, které loni vyvolaly více než pětasemdesát procent všech průjmových onemocnění.

„Z tohoto pohledu jsou rizikovými potravinami hlavně měkké salámy, tlačenky, sekaná, játrovky, paštiky a jiné masové výrobky, dále mléčné, lahůdkářské a cukrářské výrobky. Ke kontaminaci lahůdkářských a cukrářských výrobků může dojít užitím vajec, zejména z domácího chovu, ale také při nedodržení správného postupu přípravy stravy, například při přípravě majonézy, krémů do zákusků a podobně,“ vyjmenovala Šebáková. Občané by se proto měli řídit hygienickými zásadami a vyvarovat se konzumace nedostatečně tepelně zpracovaných pokrmů.K pití by měli užívat jen pitnou vodu, případně pít jen originálně balené nápoje.