Raduňská kastelánka Markéta Kouřilová mě nejdříve bere do skleníku a zámecké oranžerie, která teď v lednu připomíná tak trochu džungli.

Přezimovávají zde totiž rostliny a dřeviny, které jsou v sezoně umístěny venku. Zdejší klima svědčí cizokrajné vegetaci, citrusovým plodům i exotickému ovoci, na keřích rostou rajčenky, kumkvat nebo papája.

Prožitek všemi smysly

Oku i nosu pak lahodí třeba omamně vonící kvetoucí orchideje a další druhy rostlin, tamní pobyt je skutečně opravdovým balzámem pro duši. To ještě nevím, že budu moci z místní „produkce“ i ochutnat a část si dokonce odnést domů.

Raduňská kastelánka Markéta Kouřilová (na snímku s mikrofonem).
Kastelánka Raduně: Čert si hlídá, aby kámen zůstal součástí zámeckého parku

„Abyste mohla raduňský zámek prožít opravdu všemi smysly,“ říká mi s úsměvem Markéta Kouřilová. A tak prožívám a nutno konstatovat, že s láskou vypěstované ovoce chutná zkrátka jinak, takový zážitek byste z dovozu z obchodů opravdu neměli.

Ale zpět na zámek. Zbývá potěšit mysl, a proto se s Markétou Kouřilovou usazujeme v její útulné kanceláři, kde zjišťuji, co že se letos pro návštěvníky chystá.

Novinky pro návštěvníky

Protože jak bylo zmíněno, právě zimní období je pro kastelány a zaměstnance zámku časem příprav. Dozvídám se, že poslední konanou akcí byla 6. listopadu Noc duchů a strašidel, vánoční prohlídky se bohužel stejně jako v roce 2020 uskutečnit nemohly. Nová sezona by měla vypuknout začátkem dubna, a to tradičními Velikonocemi na zámku, které se do programu vrací po dvouleté „covidové“ pauze.

Výlet k zámku v Raduni.
Čtenáři zvou na výlet: Raduň poskytuje krásný zámek a malebné prostředí

Následovat bude červnový Víkend otevřených zahrad, do této celostátní akce se bude raduňský zámek zapojovat třetím rokem. 

Zámecká oranžerie v Raduni. 21. ledna 2022, Raduň.Zámecká oranžerie v Raduni. 21. ledna 2022, Raduň.Zdroj: Deník/Veronika Bernardová

„Pokaždé se snažíme nabídnout trochu něco jiného, ukázat zahradu i zahradničení v jiném světle. Připravíme aranže, tématicky laděné do ovoce, zeleniny, které budou také spojeny se slavnostní tabulí. Protože Národní památkový ústav má letos jako hlavní téma Rok šlechtických zábav a slavností, budeme tedy ukazovat šlechtické festivity, to, jak se šlechta bavila a jak vypadal den sváteční ve šlechtickém prostředí,“ přibližuje kastelánka.

Víkend otevřených zahrad

V rámci Víkendu otevřených zahrad by měla být poprvé představena mapa zážitků, která návštěvníkům nabídne netradiční prohlídku raduňským parkem.

Podzimní půvab raduňského zámku a jeho okolí:

Zámek Raduň na záběrech z dronu:

„Jde nejen o to, aby se lidé něco o anglickém parku a krajinářském umění dozvěděli, ale budou moci nasát jeho atmosféru a při tom se i bavit. Zážitek pro ně tedy bude také zdrojem poznání a pochopení, jak byla zahrada koncipována. Zároveň si uvědomí, že jsou to hodnoty, které je potřeba chránit,“ prozrazuje Markéta Kouřilová.

Odkaz malířky Gallenbergové

Výstavou a možná i malířskou akcí by Markéta Kouřilová letos ráda připomněla i osobnost malířky Jetty Gallenbergové, která čas od času na zámek zavítala. Díky jejím skicám jsou podchyceny raduňské reálie, park i interiér.

Mimo jiné se jí podařilo zaznamenat i stříbrnou svatbu Blücherů, která se odehrávala v hlavním společenském reprezentačním sále. Ten nyní slouží jako depozitář, Markéta Kouřilová jej však chce v budoucnu zařadit do prohlídkového okruhu a kresba Jetty Gallenbergové je jediná existující, která tuto místnost historicky zachycuje.

Ve skleníku raduňského zámku. 21. ledna 2022, Raduň.Ve skleníku raduňského zámku. 21. ledna 2022, Raduň.Zdroj: Deník/Veronika Bernardová

Ochutnávka aristokratických jídel a Hradozámecká noc

V červenci by se na zámku mohla ve spolupráci se Slezskou univerzitou Opava uskutečnit ochutnávka aristokratických jídel, která se premiérově s velkým úspěchem konala v roce 2020. Tato akce však bývá pouze pro předem objednaný okruh návštěvníků.

Anglický park a unikátní oranžerie v Raduni, léto 2021:

V srpnu je pak na programu dožínková slavnost, na které se spolupodílí Národní zemědělské muzeum Ostrava. „Touto akcí chceme narušit zkreslené představy o rozmařilé a vykořisťující šlechtě a naopak poukázat na to, že aktivně hospodařila a podnikala a jednou z důležitých složek bylo právě zemědělství,“ vysvětluje mi kastelánka.

Zámek v Raduni.
Raduňským zámkem kráčela historie

Konec prázdnin by se měl nést ve znamení Hradozámecké noci s večerními prohlídkami. První sobotu v listopadu se připravuje oblíbená Noc duchů a strašidel, pokud se vše podaří, uskuteční se i Vánoce na zámku.

„Možná je letos bude chystat také zámek v Hradci nad Moravicí. Ale věřím tomu, že po dvouleté pauze si návštěvníci rádi vychutnají předvánoční atmosféru plnou měrou a zavítají jak na Hradec, tak na Raduň,“ dodává Markéta Kouřilová.