Jen během letošních prázdnin na silnicích Moravskoslezského kraje zemřelo devět lidí a dalších šestadvacet bylo vážně zraněných. Nová výstava Crash!!! má předpoklady tuto statistiku vylepšit.

Patrně za nejpoučnější a zároveň za nejvíce odstrašující ze všech prozatímních výstav se dá označit ta, která ve Světě techniky v Dolních Vítkovicích začala na konci minulého týdne a návštěvníci ji mohou vidět až do února příštího roku.

Na tomto kole cestoval muž, který byl nalezen mrtvý.
Lidé našli mrtvého cyklistu, jeho kolo zmizelo

Výstava Crash!!! cílí na rozum, city a skutečně donutí, aby se člověk zamyslel, jak si počíná na silnicích – ať už jako řidič, motorkář, cyklista či chodec.

„Po zhlédnutí výstavy se nad sebou rozhodně každý člověk zamyslí. Chová se zodpovědně? Jezdí opatrně?“ ptá se Anna Kluzioková z Havířova, která včera navštívila výstavu i se svými příbuznými.

Hned na úvod návštěvníci uvidí, jaký je rozdíl, když světlomety vozidla svítí ve tmě na člověka v černém, potažmo reflexním oblečení. Podívat se mohou na snímky reálných dopravních nehod motorkářů, kteří v posledních letech zahynuli na místních silnicích, nebo si sami vyzkoušet, jak dopadne figurína cyklisty, před kterým řidič na poslední chvíli otevře dveře zaparkovaného vozidla.

Zkusit si také mohou zareagovat na troubící vozidlo se sluchátky na uších, nasimulovat náraz do zdi, projet se v motokáře s brýlemi simulující alkohol a drogy v krvi nebo si třeba poslechnout reálné tísňové volání z místa nehody.

Tetování ostravského patriota Romana Trávnička.
Patriot si nechává tetovat „rukáv“ symboly Ostravy

Závěr výstavy může být pro někoho až příliš deprimující, nicméně vstoupit do naaranžované místnosti v nemocnici, kde právě „odchází“ pacient napojený na přístroje, zkusit si jízdu na invalidním vozíku nebo si vyslechnout pohřební hudbu při pohledu na prázdnou rakev a popisek „poučil ses?“ může zachránit nejeden život.