Informaci oznámili pořadatelé festivalu na svých internetových stránkách, ale také prostřednictvím sociální sítě Facebook.

Největší oslava svátku svatého Patrika v posledních letech lákala tisíce návštěvníků. Důvodem letošní přestávky je podle hlavního organizátora akce Jasona Fitzgeralda nenaplněný rozpočet.

„Přestože byla finanční podpora partnerů festivalu nemalá, nebyl jsem schopný naplnit potřebný rozpočet pro chod koncertu. Doufám, že v roce 2017 budu schopný zajistit více partnerů z korporátní sféry pro uskutečnění dalšího ročníku festivalu. Jako vždy chci, aby tato akce byla pro účastníky zdarma, ale bez dostatečné finanční podpory nejsme schopni koncert uspořádat," uvedl Ir, který dlouhodobě žije a podniká v Ostravě. Irský kulturní festival byl v Ostravě poprvé v roce 2005. V té době Fitzgerald ve městě žil druhým rokem. Uspořádáním malého koncertu v jednom z klubů ve Stodolní ulici chtěl zahnat smutek po vlasti. Zájem lidí byl velký a už následující rok se koncert přesunul do sportovní haly nedaleko centra. Akce se postupně rozrostla na týdenní přehlídku irské kultury. Kromě hudby se zaměřila na gastronomii, irské tance, literaturu a divadlo.

„Začínali jsme s návštěvností okolo 300 lidí. Loni jsme zaznamenali víc jak 6000 návštěvníků," uvedl pořadatel. Irská hudba ve Fitzgeraldově produkci ale v Ostravě s největší pravděpodobností nakonec alespoň v omezené míře zazní. „Snažíme se zařídit, aby se některé koncerty uskutečnily alespoň v klubu ve Stodolní ulici. Pokud se to povede, budeme zájemce včas informovat," uzavřel.