Když se předloni na podzim s jeho výstavbou začínalo, objevila se na webových stránkách města informace, že centrum má být zprovozněno na konci roku 2015.

Jednotlivé složky záchranného systému se do nových prostor teprve postupně stěhují. Vyjíždět z něj začnou o pár měsíců později. Otevření budovy je naplánováno až na 25. dubna.

Komplikace

Podle ředitele společnosti Zlínstav Petra Lovase se už od počátku stavba potýkala s řadou problémů.

„Nejdříve nám nepřálo počasí. Pak jsme během výkopových prací narazili na pozůstatky ještě z dob výstavby sídliště Dubina. Ovšem největší komplikací byla stará betonová dešťová kanalizace, vedoucí pod nově budovanými objekty, která nebyla zakreslena v dokumentech," vysvětlil Petr Lovas s tím, že teprve po odstranění těchto komplikací mohli pracovníci pokračovat ve výstavbě integrovaného centra.

Třípodlažní budova, která má sloužit mimo jiné i skupině kynologů z Třebovic a hipologů ze Staré Bělé, ještě stále není otevřena.

„Stavba je zkolaudována, ovšem chybí ji dovybavit nábytkem a potřebnou technikou," sdělila Deníku před měsícem mluvčí Moravskoslezského kraje Petra Špornová. Jako možný termín otevření tehdy zazněl únor.

Protože konec měsíce se blíží, zajímali jsme se, proč nové centrum stále nefunguje. Důvodem mají být informační technologie.

„Centrum dovybavujeme IT technologiemi výjezdu. Ty je nutné nejen nainstalovat, ale i odzkoušet," sdělila mluvčí krajského úřadu Miroslava Chlebounová. Kraj proto plánuje areál slavnostně otevřít až 25. dubna.

Budovu budou spravovat hasiči

Správu celého objektu budou mít na starosti členové Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK), kteří budou v areálu nového IVC nejlidnatějšího ostravského obvodu sídlit. „Přestěhováni budou v průběhu dubna, kdy odtud začnou naostro vyjíždět. Do té doby zůstanou na stanici v Ostravě-Hrabůvce," řekl mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Nový areál bude sloužit hasičům z Ostravy-Hrabůvky, městským policistům z Hrabůvky, Staré Bělé, Třebovic a Hrabové, a také záchranářům z Výškovické ulice.

Strážníci by v ní měli najít především kvalitnější sociální zázemí, hasiči přestěhováním získají další prostory pro své výjezdy.

„Bydlím nedaleko výjezdového centra. Na jedné straně jsem rád, že ho tu máme, když se něco stane. Na druhé straně se obávám, že mi při každém výjezdu budou blikat majáčky do oken," popsal svůj postoj k IVC jeden z místních obyvatel, Tomáš Zapletal.