Když při otázkách schvalování městského rozpočtu a dotací dopravnímu podniku došlo ke konfrontaci pirátského zastupitele Davida Witosze s Alešem Boháčem za Starosty pro Ostravu, svezlo se téma do předem neočekávané roviny. K samotným jménům.

Aleš Boháč totiž Witosze opakovaně označil za „Witouše“, což se Pirátovi nelíbilo a s „technickou“ se přihlásil do diskuze. „Jsem Witosz, ne Witouš, stejně jako vy jste Boháč, ne Boucháč,“ pravil Pirát, v tu chvíli ještě poměrně dotčeně.

Jedna z vizualizací chystaného mrakodrapu. Třetí podobu odhalí investor zastupitelům města v lednu. RT Torax nejprve počítal se dvěma věžemi, poté s jednou věží. Nyní se vrátí ke dvěma věžím.
Ostravský mrakodrap, verze třetí: projekt se vrací ke dvěma věžím

Když se po chvíli dostal ke slovu znovu starosta Radvanic a Bartovic Boháč, jal se primárně omluvat. „Pane Witousz, omlouvám se za zkomolení vašeho jména, doufám, že tentokrát jsem už to řekl správně,“ pronesl starosta Boháč s letmým úsměvem a ne zcela zřetelnou výslovností.

„Vy to říkáte schválně, já jsem slyšel znova Witouš,“ chopil se role soudce zastupitelům předsedající primátor Tomáš Macura. „Že jo?“ hledal první muž Ostravy podporu v plénu.

Neplánovaně nejskloňovanější zastupitel tohoto zasedání si už z toho ale nic nedělal. „Omluva přijata,“ pokývl, zároveň však dodal: „Jen bych snad při této příležitosti ještě poprosil o opravu mého jména na cedulce. Jmenuju se David, bo tady jsem Davis,“ řekl Witosz a ukázal jmenovku na stole.

Zuzana Bajgarová - náměstkyně primátora, 18. listopad 2022, Ostrava.
O sledovaných investicích v Ostravě s náměstkyní primátora Zuzanou Bajgarovou

Už tak úsměvy ve tvářích hrající sál propukl v davový smích. „Má ještě někdo problém se svým jménem?“ utnul po pár vteřinách kratochvíli Tomáš Macura a zastupitelé už s vážnými tvářemi začali řešit další důležitá témata.